Så väljer du rätt cykelhållare

Hitta rätt cykelhållare

Vill du snabbt och enkelt kunna frakta cykeln med bilen? Kanske handlar det om en enkel transport av barnens cyklar – eller kanske vill utforska områden på din semester där du inte kan ta dig fram med bil? Då är en cykelhållare en synnerligen praktisk lösning.

Det finns flera varianter av cykelhållare där de fungerar ihop med dragkrok,takräcke eller baklucka. Och Mekonomens expert Magnus Blommé har koll på alla 3.

– Dragkroksmonterade cykelhållare är kanske det mest bekväma och säkra sättet att transportera cyklar på. Du behöver inte lyfta cykeln så högt. Och det finns modeller som möjliggör att bakluckan kan öppnas även med cyklar monterade på hållaren, säger Magnus Blommé.

 

Häng inte cykelhållaren för lågt

Det gäller dock att inte hänga cyklarna för lågt.

– Då kan de ta i vägbanan vid fartgupp.

 

Dessutom måste nummerplåt och belysning synas. Och där har Magnus Blommé ett tips.

– Det finns en ljusramp som har all belysning, samt plats för nummerplåt, som kopplas till dragkrokens eluttag. På detta sätt undviker du olycksrisk och böter.

 

Cykelhållare för dragkrok

Spännband måste alltid användas för att säkra cyklarna och för att hindra cykeln från att skada bilens lack. Har du inte dragkrok är bakluckemonterade cykelhållare ett alternativ, och det finns flera olika lösningar att transportera flera cyklar samtidigt. Samma principer gäller som om du har en cykelhållare för dragkrok – och även vid denna typ av montering måste bakljusoch nummerplåt synas. Takmonterade cykelhållare rekommenderas som transportlösningen för cyklar med känsliga ramar (till exempel kolfiberramar).

– Tänk på att i vissa takmonterade cykelhållare fästs i cykelns framgaffel och du behöver då förvara framhjulet någonstans, säger Magnus Blommé.

– Din bil blir högre med cyklar monterade på taket och det kan ju påverka priset på färjebiljetter och tillgång på parkering i parkeringsgarage. Ett tips är att notera höjden inne i bilen så du alltid har koll på den, säger Magnus Blommé.

 

Vid långresa välj stabil hållare

Det är nämligen inte alls ovanligt att bilister med cykel eller takbox på taket kör in i parkeringsgarage med otillräcklig höjd – och då är risken stor för skador på personer i och utanför bilen samt på lasten. Ett tråkigt semesterinslag.

Magnus Blommés tips vid val av cykelhållare är enkelt:

– Ju längre resa desto bättre och stabilare cykelhållare bör du ha. Tänk dessutom på hur du placerar packningen i bilen så att du enkelt kommer åt det du behöver utan att behöva lossa cykelhållaren. Och till sist – kom ihåg att ta med rätt verktyg om du behöver montera isär cykeln innan du sätter fast den i hållaren.

Vill du ha koll på bilens höjd? Här kan du skriva ut din höjd på en varningsskylt för att sätta i bilen. Ladda ner skylten här.
Uppdaterad: November 14, 2023