De bästa kartapparna

Här är de 5 bästa kartapparna

1. Google Maps

Google Maps-appen har länge legat i framkant vilket beror på att den är väldigt pålitlig och navigerar snabbt och enkelt. Appen beräknar den snabbaste rutten för bil, kollektivtrafik, cykel eller när du går. Dessutom kan du se stadsdelar på gatunivå. Äger du en Androidtelefon finns appen redan där men i en iPhone behövs den laddas ned. Så, har du inte Google Maps är det på tiden att du skaffar den kostnadsfria appen.

 

2. Apple kartor

Apples kartapp har länge ansetts värdelös men nu har den utvecklats och trots att den fortfarande inte riktigt slår konkurrenten Google Maps är det ändå en bra app. Faktum är att appens steg-för-steg-navigering är bättre än Googles, enligt Macworlds Lewis Painter. Liksom Google Maps är Apples kartapp gratis. Dock finns den bara att ladda ner för Apples produkter.

 

3. TomTom

Världsomfattande ledare inom produkter för kartor, navigering och trafikinformation. Du har säkert stött på TomToms enheter i bilar eller andra fordon men de har även skapat appar som du kan ladda ner till din Android eller iPhone. Mobils Tomas Nilsson som jämfört olika GPS-appar säger: ”Tomtom har lyckats med konststycket att sätta ihop en navigatorapp som är lika enkel och tydlig som en fristående enhet men ändå utnyttjar mobilens möjligheter”. TomToms bilnavigeringsapp för Skandinavien kostar 339 kr.

 

4. Navmii GPS (f.d. Navfree)

Ett alternativ som fungerar utmärkt på utlandsresan är Navmii GPS som inte kostar dig en enda krona. Appen använder sig av karttjänsten OpenStreetMap som användarna själva skapar. Kartorna lagras på din enhet och du behöver därför ingen anslutning – perfekt för semestern. Finns för både Android och iPhone. När Wireds Christopher Null betygsatte Navmii gav han den 8 av 10 poäng.

 

5. Waze

Waze är en rolig trafik- och navigeringsapp där trafikanterna varnar varandra. På så sätt kan du undvika långa köer, olyckor eller bli varslad om du närmar dig en polis – allt för att förbättra bilfärden.
– Eftersom ungefär 50 miljoner personer använder appen kan Waze analysera enormt mycket data och skapa sig en bild av hur trafiken flyter, har Martin Appel från PC för Alla påpekat.
Waze är gratis och du kan ladda ner den från App Store, Google Play eller Windows Phone Store.

 

 

Bubblare: iSailor

Ska du iväg på båtsemester? Då kan Transas sjökortsapp iSailor vara något för dig. Allt om Resors Fredrik Granlund gav appen fem getingar:
– Alla navigationsverktyg finns med, du kan lägga in kurser, ta ut bäringar, läsa fyrsignaler och kolla seglingsdjup.
iSailor är ett av de bästa och billigaste alternativen därute och så slipper du ha sjökort på papper.

Uppdaterad: Juni 22, 2022