Farligt köra för länge på vinterdäcken

Farligt köra för länge på vinterdäcken

När dagarna blir ljusare och blommorna slår ut är det många som byter från vinterdäck till sommardäck – men inte alla. Det finns dem som kör på odubbade vinterdäck året runt, dels för att det är inte olagligt, men också för att det är bekvämt att slippa byta.

Men det är mycket farligare än vad många tror att köra med vinterdäck på sommaren. Både för dig och dina medtrafikanter.

 

Därför är det livsfarligt

Det beror på vinterdäckens konstruktion – de har en mjukare gummiblandning än sommardäcken.

– Därför är det farligt att köra med vinterdäcken på sommaren – bromssträckan blir längre och vinterdäcken slits mycket fortare. Dessutom greppar de mycket sämre eftersom det är vinterdäcken i sig som blir hala på sommarväglag, säger Micke Hägg på Mekonomen.

 

Tester hos Statens väg- och transportinstitut (VTI) visar samma sak: att odubbade vinterdäck har betydligt längre bromssträcka än sommardäck. På både vått och torrt underlag.

 

”Finns inte året runt-däck”

Micke Hägg berättar att många kunder kör med odubbade vinterdäck (friktionsdäck) på sommaren – eller vad de kallar året runt-däck.

– Det är jättevanligt. Jag brukar säga till kunderna att det inte finns något som heter året runt-däck. Det finns tre olika typer av däck: sommardäck och vinterdäck med och utan dubbar. Sommardäcken är helt överlägsna att köra med på sommaren, säger Micke Hägg. 

 

Vad skulle du vilja säga till de som kör odubbat på sommaren?
– Du utsätter dig själv och andra för livsfara. Hade du varit med och testat tror jag inte att du hade valt att köra odubbat året runt. Byt direkt, för din egen skull!

 

En varning dock: Ska du köra långt bör du ta reda på hur väglaget ser ut vid ditt resmål. Även om det är vårvarmt där du bor kan det fortfarande vara vinterväglag på andra håll – och då behöver du dina vinterdäck.

Uppdaterad: Juli 25, 2023