Tvätta & städa bilen invändigt

Så får du bilen att glänsa på insidan

När vi pratar om att tvätta bilen är det oftast utsidan vi menar. Men att tvätta insidan är ju också viktigt, den behöver också en storrengöring då och då.

– Du blir på gott humör av att sätta dig i en fräsch och välstädad bil, säger Peter Magnusson, säljare på Mekonomen i Högsbo. Du blir också mer varsam och tenderar att vara försiktigare med hur du använder bilen när den är städad på insidan. Du är mer rädd om saker som är fina – och det blir enklare att hålla efter städningen sedan.

 

Så här gör du – Peter Magnusson guidar dig i nio enkla steg:

 1. Öppna alla dörrar. Ta ut och skaka mattorna
 2. Plocka. Bort med skräp och prylar. Glöm inte att röja ur skuffen.
 3. Dammsug golv, säten och skuff och där du kommer åt. Använd ett passande munstycke för att akta sätena.
 4. Rengör. Grovsmuts i bilen? Fram med en hink som du fyller med varmt vatten med lite såpa eller annat rengöringsmedel. Skura rent med svamp eller trasa.
 5. Tvätta rutorna. Använd fönsterputs särskilt anpassat för bilens rutor (det du har för fönstren hemma immar lättare). Spruta på och torka av med en mikrofiberduk.
 6. Dammtorka. Spreja lätt med ett rengöringsmedel anpassat för interiörtvätt för bilar, och torka med mikrofiberduk. Det finns en djungel av produkter, men du kan använda en och samma för hela inredningen. Den ska inte ge en glatt, hal yta. Fråga i butiken om du är osäker.
  Produktförslag: Sonax Car Interior Cleaner.
 7. Kom åt överallt. För att få fläktgaller och andra detaljer damm- och smutsfria finns särskilda hjälpmedel:
  • Pensla – använd en fin, liten pensel som blir statisk och suger åt sig damm.
  • Slajma – du fördelar ett särskilt geléliknande slajm som absorberar partiklarna. Sedan tar du bort slajmet (som inte kladdar).
 8. Vaxa. Lägg vax på de lackade ytorna på dörrarnas insidor. Stryk bilvax på en vaxpåstrykare som ser ut som en liten svamp, vaxa på och låt vaxet torka. Vaxa sedan av med en mikrofiberduk. Ger nybilskänsla – och
 9. Avsluta med en luftfräschare – en sprejburk som du placerar i bilen. (Ska inte förväxlas med en doftgran eller liknande produkter). Du sätter luftkonditioneringen på kallt och ventilationen på max, stänger dörrarna – och en ånga från burken fyller bilen. Ångan dödar effektivt bakterier och mögel, som lätt sprider sig i ventilationssystemet och ger en unken lukt. Sedan vädrar du ur bilen. Efteråt doftar bilen friskt – som om den vore ny.
  Produktförslag: Sonax Car AC Cleaner.

 

Peter Magnussons 3 specialtips för att tvätta bilen invändigt

 1. Använd aldrig rengöringsmedel som gör ratten och växelspaken hal.
 2. Låt inte bilen ”gro igen”. Städa regelbundet – då blir nästa städning enklare och roligare.
 3. Skaffa två typer av våtservetter – en för bilklädseln och en för bilens rutor. Får du en stund över kan du snabbtorka lite. Spiller du något – torka upp direkt. Håll efter rutorna från smuts och stänk.
  Produktförslag: Glosser Våtservetter Clean-up Wipes (för klädseln). Glosser Glass Wipes (för rutorna).
peter_magnusson1

Peter Magnusson

Ålder: 40. Bor: Kållered. Gör: Företagssäljare Mekonomen Högsbo.
Uppdaterad: November 21, 2023