Lukta gott i bilen

Så får du bilen att lukta gott – här är bästa tipsen

Hur skall man få bilen att lukta gott? Vad beror det på att det inte luktar gott i bilen? och hur skall du tänka när det gäller att hålla rent i bilen?

Är det bilen eller något annat som luktar illa?

Ofta är det inte själva bilen som luktar utan något föremål som blivit liggande. Börja med att tömma hela bilen och lukta på alla saker så kanske du hittar källan till otrevligheterna.

 

Städa bilen ordentligt

Även om du har en stor bil är kupén ett litet utrymme och det behövs inte så mycket för att en doft ska spridas i hela kupén – det kan räcka med ett enda tappat pommes frites för att det ska lukta lite unket i en bil. Dammsug noga och torka av alla ytor. Här kan du välja ett rengöringsmedel som doftar gott, var dock noga med att det inte är för starkt och är anpassat för uppgiften.

 

Våtdammsug klädseln och mattorna i bilen

Textilier drar till sig dofter. Därför är det extra viktigt att man då och då rengör tygklädseln i bilen om man vill bli av med lukter. Börja med en vanlig dammsugare och rengör sen ordentligt med en våtdammsugare för att få bort resten. Glöm inte de fasta tygmattorna i bilen, här samlas ofta mycket smuts. Har du inte tillgång till våtdammsugare kan du lämna in på rekonditionering, Mekonomen kan hjälpa dig.

 

Häng upp en doftgran

Det blir rätt äckligt att försöka dölja en lukt med en annan, men när väl bilen är ren kan en klassisk doftgran ta det hela till nästa fräscha nivå. Här finns många olika dofter, som till exempel äpple eller vanilj, att välja bland. Tycker du att granen ger för mycket ”raggarkänsla”? Det finns andra former av dofthjälpmedel i din Mekonomenbutik.

 

Gammal fukt luktar illa

I äldre bilar är det vanligt att läcker in lite vatten någonstans och i fuktsamlingar frodas bakterier som till slut börjar lukta. Undersök din bil, hittar du fukt måste du täta. Ett vanligt ställe är i utrymmet för reservhjulet. Står det vatten/fukt här lukar det garanterat illa i bilen.

 

Spolarvätska kan skapa en oangenäm lukt

Vanlig spolarvätska luktar ofta sprit och inte alls speciellt gott. Men visste du att det finns spolarvätska med speciella dofter? Välj en som du tycker om och njut varje gång du rengör vindrutan.

 

Rengör klimatanläggningen

Det är inte ovanligt att det luktar illa ur bilens klimatanläggning, speciellt när luftkonditioneringen används. Här kan det finnas flera bakomliggande orskaer. Ibland handlar det om fukt som blir stående i systemet på grund av tilltäppta dräneringskanaler. Här behöver man ofta proffshjälp för att lösa problemet. Ibland handlar det också om kupéfilter som inte blivit bytta och därför igensatta. Testa att byta till ett nytt rent filter och se om det gör skillnad.

Uppdaterad: Juni 22, 2022