Dina fälgar tar stryk – så ger du dem ett längre liv

Dina fälgar tar stryk – så ger du dem ett längre liv

 

Fälgarna är en av de mest synliga delarna på din bil, men de utsätts också för stora påfrestningar varje dag. Vägsalt, grus och smuts kan skada fälgarna och göra dem oattraktiva och repiga. Men det finns sätt att skydda dina fälgar och ge dem ett längre liv. Genom att följa några enkla steg kan du hålla dina fälgar i toppskick och se till att de fortsätter att se bra ut år efter år. Här är några tips för att skydda dina fälgar och ge dem det skydd de förtjänar :

Tvätta ofta

Eftersom hjulen är närmast marken utsätts de för tuffa påfrestningar, speciellt under vinterhalvåret då smuts och salt gör sitt bästa för att slita på ytan. I fram är det värst, eftersom större delen av bilens bromsverkan ligger på framaxeln samlas ofta bromsdamm på framfälgarna – och det kan vara tufft att få bort. Tvätta fälgarna ofta så hinner smutsen inte fastna.

 

Använd rätt medel

Det går att få fälgarna rena med olika typer av medel. Men lockas inte att plocka fram diskmedlet eller något rengöringsmedel som du hittar i städskåpet, det kan nämligen torka ut lacken på fälgarna. Använd ett bra medel som är anpassat för fälgtvätt, i din Mekonomenbutik kan du få hjälp med att välja rätt.

Diskborsten är dock ett bra verktyg när man ska gnugga rent, den kan du använda med gott samvete. Kommer du inte åt med den finns speciella fälgborstar att köpa. Glöm inte att skölja hjulen ordentligt efteråt.

 

Tvätta vinterhjulen när du byter

Visst känns det viktigast att sommarhjulen ser snygga ut nu – men tvätta vinterhjulen också. Om de förvaras smutsiga under hela sommaren har smutsen all tid i världen på sig att äta sig fast i materialet. I höst när det är dags att byta hjul igen kan det vara omöjligt att svårt att få bort den.

 

Tänk på temperaturen

Är dina fälgar varma av vårsolen? Spola inte med iskallt vatten. Den hastiga temperaturskillnaden kan nämligen ge upphov till små sprickor i lacken som kan växa och skada fälgen. Använd ljummet vatten eller kyl sakta fälgen med små mängder kallt vatten.

 

Vaxa hjulen

De flesta bilar får då och då ett skyddande lager av vax på lacken – men många glömmer fälgarna. Här är det minst lika viktigt och det tar inte speciellt lång tid. Använd speciella medel som finns i din Mekonomenbutik. Förutom skydd kan vaxet också ge en extra snygg glans.

 

Laga skador

Stenskott och skrapmärken är vanliga på fälgarna. Och kanske kan man stå ut med det – men en liten skada kan snabbt bli större när vatten och smuts tränger in bakom färgen. Slipa bort lös färg, rengör med sprit och måla i lite ny färg.

Uppdaterad: Mars 20, 2023