Vet du hur trygg du blir på vägen med en assistansförsäkring?

Vet du hur trygg du blir på vägen med en assistansförsäkring?

När du servar din bil på Mekonomen ingår alltid ett års assistansförsäkring. Den gäller för alla motorer, även elbilar. Men vet du vad du får? Har du koll på hur trygg försäkringen gör dig? Madeleine Westerling, verkstadschef på Mekonomen förklarar värdet med att boka din service hos Mekonomen.

- Få bilägare tänker på att skaffa en assistansförsäkring i förebyggande syfte, säger Madeleine. Och så står man där plötsligt i vägrenen med motorstopp eller ett urladdat batteri. Därför ingår försäkringen i samband med vår service, så att du är trygg när det oförutsedda händer.

Vad ingår i en assistansförsäkring?

Mekonomens assistansförsäkring kan bli din bästa vän på vägen i sommar. Därför kan det faktiskt vara smart att serva bilen innan du åker på en bilsemester. Men vad täcker försäkringen? Och hur får du hjälp? Vi har listat det viktigaste du behöver veta.

 

1. Du får hjälp att ta bilen till en verkstad eller bensinmack. 

Detta är trygghetens kärna, att vi hjälper dig att komma till en verkstad eller bensinmack om din bil plötsligt stannar eller vägrar starta. Samma sak om du kör elbil, är den urladdad får du hjälp att komma till en plats där du kan ladda den.  

 

2. I bästa fall hjälper vi dig på plats.

Vi försöker helst lösa problemet där du är för att hjälpen ska gå fort som möjligt. Om det inte går transporterar vi bilen där problemet kan lösas bäst.

 

3. Du får självklart hjälp vid motorstopp.

Ett av de vanligaste och jobbigaste problemen är när bilens motor plötsligt lägger av. Om vi inte kan lösa felet på plats får du hjälp till en verkstad av en bärgningsbil.

 

4. Vi hjälper dig om du fått brist på drivmedel eller slut på el

Vi är nog många som har blivit en så kallad soppatorsk. Om du får drivmedelsbrist ger vi dig tillräckligt med bensin eller diesel så att du själv kan ta dig till närmaste mack. Eller så transporterar vi din bil dit. Och som sagt, du får även assistans med en urladdad elbil. Vi hjälper dig att komma till närmaste laddstation.

 

5. Om batteriet laddat ur får du starthjälp.

Om batteriet är strömlöst ser vi till att du kan starta bilen. När du kört ett tag laddas startbatteriet upp igen. Skulle batteriet vara trasigt tar vi bilen till en verkstad.

 

6. Du får assistans vid punktering.

Om du fått punktering på ett däck ser vi till att du får komma till en verkstad. Om möjligt kan vi även hjälpa dig att laga punkteringen eller byta till ett reservdäck på plats.

 

7. Vi hjälper dig om du fått problem med bilnyckeln.

Om du förlorat din bilnyckel, råkat låsa in den i bilen eller i värsta fall brutit av nyckeln kan vi se till att du kommer in i bilen. 

– Du ska aldrig själv försöka bryta dig in i en egen bil, det kan leda till stora skador och höga kostnader, påpekar Madeleine. Personalen i bärgningsbilen kan alltid öppna en låst bildörr, vare sig det är problem med låset eller din bilnyckel. De kan även hjälpa dig om du har en modern bil med nyckellöst system. I de fallen måste du bara tala om vilket märke, modell och årgång din bil har i samband med att du begär assistans.

 

8. Assistansförsäkringen gäller även för alla laddbara bilar

Om din elbil stannat på grund av urladdat batteri får du hjälp, så länge du har servat din bil hos Mekonomen. Oavsett om du kör elbil, hybrid, diesel eller bensindrivet kan du alltid få den hjälp som ingår.

 

Så här får du hjälp!

Om du råkat ut för driftstopp och behöver vägassistans ringer du 0771 - 166 000. Du kan ringa detta nummer dygnet runt, året om. Som tidigare nämnt försöker vi alltid hjälpa dig på plats, och i många fall kan du fortsätta din resa direkt. Annars bärgar vi dig till en verkstad eller bensinmack.

 

Hjälpen kostar ingenting så länge din bil är yngre än 12 år. 

Med en dragkrok på bilen kan du enkelt sätta på en cykelhållare. Perfekt om du gärna tar med cykeln på semestern, men också när du vill ta en spontan cykeltur i en skog som ligger längre bort. Runtom i landet finns det härliga cykelvägar och mountainbikeleder som är klart värda en omväg. 

 

Hur länge gäller Mekonomens assistansförsäkring?

Försäkringen upphör per automatik när försäkringstiden gått ut, ett år efter genomförd service. Försäkringstiden framgår av ditt kvitto från verkstaden eller ditt försäkringsbevis som du fick via sms när du tecknade försäkringen.

 

Gäller Mekonomens assistansförsäkring bara i Sverige?

Vår assistansförsäkring gäller i hela Norden (utom på Grönland), vilket blir en bra trygghet att ha med sig genom Sverige och våra grannländer. Om du behöver hjälp i Norge ringer du samma nummer som i Sverige. Du behöver inte ha med dig något speciellt bevis på assistansförsäkringen i bilen, även om det är bra av andra skäl att ha det blå registreringsbeviset när du bilar utomlands.

 

När gäller inte assistansförsäkringen?

Om din bil är belagd med körförbud gäller inte assistansförsäkringen. Sedan finns det viss yrkestrafik som inte omfattas av försäkringen, bland annat fordon som är registrerade som taxi, ambulans, militär-, bud- och körskolefordon. Försäkringen gäller heller inte om du hyr ut din bil mot ersättning eller använder den i någon form av tävlingsverksamhet.

 

Finns det andra viktiga begränsningar?

Eftersom varje assistans har ett högt värde finns det en gräns på hur många gånger du kan utnyttja den. Under tiden som assistansförsäkringen gäller kan du få hjälp vid två tillfällen.

 

Du bokar enklast din service online

Boka din service på mekonomen.se så får du en ledig tid på din närmaste verkstad. Så fort du genomfört servicen är du försäkrad, i ett år!

Uppdaterad: Juli 19, 2023