Få bra betalt för din beg bil

Sälja din begagnade bil? Så enkelt får du bättre betalt!

 

Annonstexten

En välskriven annonstext skapar förtroende. Här gäller det att vara saklig och så noga som möjligt beskriva bilen som ska säljas. Berätta om bilens utrustning, skick och servicehistorik. Berätta också om det följer med vinter/sommardäck.

 

Ärlighet betalar sig

Det är en dålig idé att utelämna information om defekter och skönhetsfel i annonsen. Ärlighet skapar förtroende och förmodligen kommer din bils brister ändå att uppdagas när kunden tittar på bilen.

 

Serva bilen

Det är lättare att sälja en bil som just varit inne på service och det går i regel att få bättre betalt för en nyservad bil. Att lämna in på service behöver inte vara speciellt komplicerat och de pengar du investerar får du oftast igen på försäljningspriset.

 

Undvik struliga människor

Ibland hör man direkt när någon spekulant ringer att det kommer att bli problem. Det kan vara konstiga frågor och skambud eller så får man bara en känsla av att allt inte står rätt till. Våga strunta i den spekulanten. Det finns andra som är intresserade av att köpa din bil.

 

Lägg tid på bilderna

Din bil ska se snygg ut när du lägger ut den på annons. Sätt därför av tid för att ta snygga bilder – och tvätta bilen innan fotografering. Se också till att bilen står i en trevlig miljö när du fotar, gärna med en neutral bakgrund. Är du inte så van att ta bilder? Be någon om hjälp.

 

Bli kvitt dålig lukt

En sunkig bil kan skrämma bort vem som helst. Rengör bilen både in- och utvändigt. Och glöm inte hur det doftar i bilen. Är det riktigt illa kan det löna sig att lämna in bilen på en rekonditionering innan försäljning.

 

Undvik dubbla kostnader

Ofta säljer man bilen för att man har köpt en ny. Kanske är det smartare att göra tvärt om – att sälja först och köpa sen. Det kan nämligen ta lite tid att bli av med den gamla kärran och då sitter man där med kostnader för två bilar.

 

Rätt pris – med lite prutmån

De flesta gillar att pruta, tänk på det när du sätter priset i din annons. Ta reda på ungefär hur mycket andra liknande bilar kostar och bestäm sen hur mycket du vill ha för den. Lägg sen på några tusenlappar som du kan dra av vid affär. Med lite tur behöver du inte pruta alls och kan bara njuta av extrapengarna.

 

Ha alla papper i ordning

Servicebok, besiktningsprotokoll, registreringsbevis, kvitton … alla papper är värdefulla när en bils historik ska styrkas. Samla ihop allt prydligt i en snygg mapp. Ordning skapar förtroende.

 

Prata inte för mycket

Prata inte för mycket när du ska sälja din bil, babbla framför allt inte på om hur bra och fin bilen är. Det kan nämligen få en bilköpare att snabbt tappa förtroende för dig. Låt i stället kunden titta själv och svara så sakligt du kan på de frågor som kommer.

 

Häng med under provkörning

Spekulanterna vill så gott som alltid provköra din bil innan de slår till – och det måste de ju få göra. Men släpp inte iväg dem själva, det finns biltjuvar som kan ge ett oerhört trevligt och seriöst intryck. Det kan också vara klokt att kontrollera att de har körkort med sig.

Uppdaterad: Juni 29, 2022