Ny undersökning: Därför älskar vi att äga våra bilar

Det rullar många fordon i Norden, bara i Sverige finns närmare 4,8 miljoner personbilar i trafik. På uppdrag av Mekonomen har Kantar TNS Sifo ställt frågan ”Vad är det bästa med att äga en bil?” till svenska bilägare. De allra flesta, tre fjärdedelar, svarar att det bästa med att äga en bil är att det är ett bekvämt sätt att resa.

Nästan lika många uppger att de har bil för att det förenklar deras vardag.

– Det kan man ju hålla med om. Bilen ger rörlighet och valfrihet när man kan åka vart man vill när man vill. Bilen ger också möjligheter som tillexempel att använda husvagn eller släpvagn, säger Magnus Blommé, bilentusiast och chef affärsutveckling på Mekonomen.

 

Praktiskt och bekvämt

Enligt många av de 1 193 tillfrågade i undersökningen är bilen mer än bara något praktiskt och bekvämt. Ofta är också själva körningen central i bilägandet, hela 23 procent svarar att det bästa med att äga en bil är att det är roligt att köra.

– Visst är det många som tycker om att köra bil, jag kan fortfarande tycka att det är roligt trots att jag är ute och flänger mycket både privat och i tjänsten. Ibland är det också avkopplande att köra långt när man får sitta och lyssna på musik och rensa sina tankar, säger Magnus Blommé.

 

Många äger själva

I undersökningen framgår att 88 procent av deltagarna själva äger sina bilar och fem procent kör företagsbilar. Det vanligaste märket är Volvo (23 procent) följt av Volkswagen (13 procent).

Inlagd: Oktober 12, 2017