Har du koll på alla lampor på bilen? Så här funkar det!

Har du koll på alla lampor på bilen? Så här funkar det!

 

Det finns många olika typer av lampor på en bil. Både fram och bak och de senaste åren har det hänt mycket när det gäller både teknik och lagstiftning.

Mekonomens bilexpert Magnus Blommé tipsar om hur du ska använda alla olika lampor som finns på din bil:

- Till att börja med, parkeringsljus, som lyser när bilen står still. Vissa bilar har till och med en sådan funktion att man kan tända en sida. Då tänder man den yttre sidan.

- Sen har vi halvljus, och helljus. Ibland kan det vara en kombination av att halvljuset höjs när man slår på helljuset. Sen har vi dimljus och varselljus. Det är inte godkänt att köra med dimljus och halvljus samtidigt. Många tror att de ser bättre när man tänder båda, men det ger ett väldigt skarpt ljus framför bilen, väldigt nära bilen och människan fungerar så att man söker sig mot ljuset och då tittar man oftast väldigt kort framför bilen och tappar fokus längre fram. Plus att det är bländande för mötande.

När ska man använda helljus?


- När du är ute och åker på landsväg kan du använda helljus så mycket som möjligt, där du inte bländar andra. Använd det inte i tätbebyggda områden eller när du möter ett tåg. Man behöver dock inte blända av för gående, då de har möjlighet att titta bort.

Om man tycker att ljuset på bilen är för klent, finns det någonting man kan göra åt det?


- Absolut. När det gäller halvljuset, om du har glödlampor så kan du ju alltid stoppa dit någonting som är lite bättre, och fortfarande lagligt. När det kommer till helljuset så finns det ju mycket möjligheter. Antingen extraljus eller en LED-ramp. Fördelen med en LED-ramp är att du kan montera den väldigt snyggt. De finns i olika storlekar och ger extraljus.

Hur ska man tänka kring bakljus?


- På dagtid behöver man inte ha bakljus, som det ser ut nu, men det är väldigt luddiga regler. Ström är bränsle och man spar lite bränsle genom att ha släckta bakljus, men har man de inte påslagna när man åker igenom en mörk tunnel, så kan man få böter.

När ska man använda dimljus?


- Det är lite synd att de heter dimljus, för många tänder de så fort det är lite dimma ute, men man tänder det inte när det är snörök eller en störtskur. Har du problem att se bilen framför dig när du kör, är det läge att tända dimljuset.

- Backljus finns till för att vi ska se lite bättre bakåt och för att vi ska synas för andra när vi backar. Här kan man ju uppgradera om man vill genom att sätta dit någonting som är bättre under bilen och som lyser bakåt, som ett extraljus för backljuset.

- En sak till som man kan tänka på: Kommer du till ett köslut, när du kör på motorvägen tex och bromsar in kraftigt, tänd varningsblinkers, när du har fått ner farten för att varna de bakom, så att de hinner sänka farten i tid.

Uppdaterad: November 24, 2023