Laddar...
Vattenplaning

Så undviker du vattenplaning

En vattenplaning är mångas mardröm. Plötsligt snurrar bilen blixtsnabbt och du riskerar att åka av vägbanan. Men det finns sådant du kan göra för att minimera risken. Så hur undviker du bäst vattenplaning? Här är några tips.

Vad är vattenplaning

Anledningen till att en bil vattenplanar är att vatten som finns mellan däcken och vägbanan inte trängs undan. Då byggs istället en vall av vatten upp framför däcken som till slut leder till att bilen tappar kontakten med vägbanan och flyter ovanpå. När väggreppet inte längre finns där reagerar fordonet inte längre på förarens kommandon som styrning, bromsning eller acceleration.

Kontrollera däcken

Det finns några saker att tänka på för att risken för vattenplaning ska minska. För det första; kontrollera dina däck. Däcken är konstruerade för att kunna skyffla undan vattnet istället för att de ska flyta ovanpå. När däcken blir slitna och mönsterdjupet är lägre fungerar de inte som de ska och risken för att tappa väggreppet ökar. Det är lagligt att köra med 1,6 millimeters mönsterdjup på sommardäck, på vinterdäck är det 3 millimeter som gäller.

Ett bra mönsterdjup räcker dock inte för att undvika vattenplaning. För att vara säker på att däcken fungerar så bra som möjligt behöver du också kontrollera att lufttrycket är rätt. Det finns uppgifter som säger att om lufttrycket bara är 30 procent under fordonstillverkarens rekommendation ökar risken kraftigt för vattenplaning. För lågt tryck innebär alltså ökade risker för både dig och dina pasagerare.

Hastigheten är en viktig faktor för vattenplaning

Det finns en tredje viktig faktor – hastigheten. Om det regnar ska du köra långsammare och om det är så mycket vatten på vägen så att det flyter, får du köra riktigt sakta. Gör du det slipper du med största sannolikhet snurra runt på vägen. På så sätt skyddar du både dig själv och dina medtrafikanter.

Alltså, kontrollera däcken och dra ner på hastigheten. Då kan du se fram emot en fin sommar längs vägen, oavsett väder.

Vi hjälper dig gärna att kolla däcken. Välkommen in på närmaste verkstad.

Boka tid Hitta verkstad

14 dagars ångerrätt

Från dagen som du tagit emot din vara

Hämta i butik

Du väljer hur och var produkterna ska skickas

Garanti på reservdelar

Alla Mekonomens reservdelar har 1-5 års garanti

Fri frakt

Gäller beställningar till butik

Välkända varumärken

Från branschens ledande leverantörer