Packa rätt – så får du med alla prylar på semestern

För många betyder sommar och semester härliga bilresor. I vårt avlånga land finns mycket att upptäcka från norr till söder. Oavsett om du planerar för den långa eller korta resan, med eller utan en stor familj, kan det vara en konst att få med sig all packning. Här är några tips på hur du kan packa både smart och säkert för en trevlig semester på hjul.

I bilen

Det finns några bra grundregler att följa när man lastar sitt bagageutrymme. Den viktigaste: Låt aldrig tunga saker ligga lösa i bilen. Vid en olycka eller hård inbromsning kan lasten komma i rörelse och göra stor skada. Packa tunga saker så lågt som möjligt och gärna med ryggstödet som stöd. Surra fast om det går. Undvik tunga saker längst bak i bilen (bakom bakaxeln) då det kan påverka köregenskaperna.

Fundera också igenom om det är något som du kan behöva under resan och placera det så att det är lätt att nå.

I takboxen

Förr var takboxen ofta något som man bara använde på vintern – men nu väljer allt fler att använda sina boxar även på sommaren. Välj en takbox som motsvarar dina behov – behöver du verkligen den största modellen? Och klarar du dig med den allra minsta? I din Mekonomenbutik får du hjälp med att hitta en som passar dig och din bil.

När man lastar sin takbox behöver man tänka på vikten. Eftersom taklast påverkar bilens vägegenskaper får olika bilar lasta olika tungt på taket. Exakt vad som gäller för din bil framgår av registreringsbeviset. Glöm inte att räkna in vikten för själva boxen.

På takräcket

Takräcket är ett utmärkt hjälpmedel när man vill ha med sina prylar på semestern. Och systemen har utvecklats snabbt under de senaste åren – nu finns speciella tillbehör för alla möjliga tillfällen. Till exempel finns olika typer av cykelhållare, ställ för kanoter och kajaker och ställ för surfingbrädor.

På dragkroken

Har din bil en dragkrok? Bra. Då har du ännu större möjligheter att hitta smarta lösningar för att frakta packning och utrustning i sommar. Ett bra exempel är cykelhållare som finns i olika storlekar och utföranden. Tänk på att cyklar måste spännas fast på cykelhållarna – och på att registreringsskylten måste synas. Vissa cykelhållare har plats för en egen registreringsskylt som man kan beställa hos Transportstyrelsen.

Takboxen du behöver för semestern kan du köpa i din närmaste Mekonomenbutik eller på mekonomen.se

Boka tid Hitta verkstad

14 dagars ångerrätt

Från dagen som du tagit emot din vara

Hämta i butik

Du väljer hur och var produkterna ska skickas

Garanti på reservdelar

Alla Mekonomens reservdelar har 1-5 års garanti

Fri frakt

Gäller beställningar till butik

Välkända varumärken

Från branschens ledande leverantörer