Laddar...

Nybilsgaranti - det här gäller

Funderar du på att köpa ny bil? Tänk på att nybilsgarantin kan skilja stort mellan olika bilmärken. Men det finns en viktig punkt – som ingen bilhandlare får ändra på – så länge arbetet utförs fackmannamässigt påverkar inte val av verkstad garantin, utan du kan utföra servicen på vilken verkstad som helst.

När du köper ny bil lovas du vanligtvis en nybilsgaranti. Bilförsäljarna vill ge kunden trygghet genom att ansvara för bilens säkerhet och utrustning under en viss tid. Däremot finns det inget övergripande regelverk gällande nybilsgaranti, utan villkoren kan variera stort mellan olika bilmärken.

Vad ingår?

Hur lång tid en garanti gäller och vad som ingår varierar mellan bilmärkena. En nybilsgaranti kan se olika ut om du till exempel köper bilen i Sverige, Europa eller USA. Den kan även variera i längd, från 1 till 7 år. Därför är det viktigt att du noga sätter dig in i vad just din garanti omfattar. Se till att du får garantivillkoren skriftligt.

Titta gärna extra noga på garantivillkoren när det kommer till ditt fria val av verkstad. Bilens garanti får inte villkoras av att till exempel service eller reparation ska ske på en specifik verkstad. Så länge arbetet utförs fackmannamässigt så kan du alltså göra en service eller reparation på en Mekonomen Bilverkstad eller en annan märkesoberoende verkstad, utan att nybilsgarantin påverkas. Gäller det däremot en garantiåtgärd måste det genomföras hos den som sålt bilen, eller den aktör som bilförsäljaren hänvisar till.

Kolla det här när du köper nytt

  • Se till att få garantivillkoren skriftligt.
  • Kolla hur många år nybilsgarantin gäller. Det kan variera från 1-7 år.
  • Du måste följa det som biltillverkaren säger att du måste göra med din bil för att garantin ska gälla. Läs därför garantivillkoren noga.
  • Du kan göra en reparation eller service på din bil på valfri verkstad, utan att det påverkar nybilsgarantin, så länge arbetet utförs fackmannamässigt.
  • Om arbetet rör en garantiåtgärd måste den utföras hos den som sålt bilen, eller den aktör som bilförsäljaren hänvisar till.
  • Kolla upp om nybilsgarantin gäller för nästa ägare, om du skulle sälja bilen. I de flesta fall gör den det, men inte alltid.
  • Nybilsgarantin kan variera beroende på om en privatkund eller ett företag köper bilen.

Boka tid

14 dagars ångerrätt

Från dagen som du tagit emot din vara

Hämta i butik

Du väljer hur och var produkterna ska skickas

Garanti på reservdelar

Alla Mekonomens reservdelar har 1-5 års garanti

Fri frakt

Gäller beställningar till butik

Välkända varumärken

Från branschens ledande leverantörer