Husdjur i bilen

Tänk på det här när du har husdjur i bilen

För vissa djurägare är bilresan inte komplett om inte de fyrbenta familjemedlemmarna kan följa med. Men resan kan vara mycket stressande och rentav farlig för både dig och ditt husdjur. Erika Bygren, butikssäljare på Mekonomen, är själv hundägare och har några tips som hjälper att säkerställa en trygg och bekväm resa för både dig och ditt djur.

Hur förvarar man sitt djur på bästa sätt?

– Jag skulle säga i bur i bagageluckan för att det är säkrast för djuret. Alternativt i bur i baksätet eller så använder man ett särskilt säkerhetsbälte för hunden.

Vad finns det för risker med att de går lösa i bilen?

– Att man tappar kontrollen över fordonet eller att de trycker på några knappar, säger Erika Bygren och fortsätter:
– Husdjuret väger så mycket mer vid en hård inbromsning än vad det gör i vanliga fall … och det innebär en stor risk för både människan och djuret. Man vill ha det så säkert som möjligt.

Vad säger lagen om hud & katt i bil?

– Det är lag på att katter och hundar ska sättas fast på något sätt, de får alltså inte vara lösa i bilen. Katter brukar de flesta ha i någon form av bur för de blir så lätt stressade.

Enligt Jordbruksverket är det säkrast att djuret får sitta i en transportbur som inte riskerar att ramla, välta eller flyga genom bilen. Sitter djuret på ett farligt sätt kan du som bilförare dömas till böter. Här kan du läsa mer om vad som gäller och vilka rekommendationer som Jordbruksverket ger.

Finns det något extra viktigt att tänka på när djuret sitter i buren?

– De ligger ju oftast ner. Det man ska tänka på är väl att de har något mjukt att ligga på och göra det bekvämt för dem. För det kan ju vara tufft för djur i bur, säger Erika Bygren.

Spelar burens storlek någon roll?

– Anpassa den efter djurets storlek. Du behöver kanske inte ha största buren till en chihuahua utan du kan ta en lite mindre, men har du en stor schäfer vill du nog ha en ganska stor bur.

Vad är viktigt att tänka på under själva transporten av djuret?

– Man ska aldrig stanna utan att veva ner rutorna på sommaren, för det blir som en ugn i bilen. Hos Mekonomen finns speciella fönstergaller som man kan sätta som ventilation, så man kan ha öppet utan att djuret smiter ut. Sedan är vatten alltid bra. Det är precis samma som för oss, för vi vill ha vatten ibland, och då ska man erbjuda djuret samma sak.

Vilka är dina tre bästa tips för när man tar med husdjuret i bilen?

– Mina tips är att alltid ha djuret fastspänt, ha rutorna öppna eller ventilationen igång när bilen står stilla – och ha med sig vatten.

erika_bygren

Erika Bygren

Ålder: 24 år. Bor: Uppsala. Gör: Butikssäljare Mekonomen Infra City.
Uppdaterad: September 05, 2022