Bilpool smart all att äga bil

Dela bil – här är alla fördelarna med bilpool

Det finns många som inte äger en bil men som ändå kan sakna den flexibilitet och frihet en egen bil kan ge. Kanske vill du storhandla eller ta med familjen på utflykt och det krävs ett bagageutrymme för dina inköp eller prylar. Då kan en bilpool eller carpool vara en bra lösning för dig. I och med den så kallade delningsekonomins framväxt har synen på bilägande påverkats. Måna ställer sig frågan: Behöver jag verkligen äga en bil, räcker det inte med att jag har tillgång till bli?

Carsharing – att dela bil

Det finns förstås många fördelar med att inte äga bilen själv. Det gör billivet lite enklare, man delar på allt. Miljöaspekten är förstås viktig också, det blir inte så så många onödiga körningar när man delar bilen med andra.

Vad är det för skillnader mellan olika bilpoolsaktörer i Sverige?

Man säga att det finns en handfull aktörer i stort men att det finns två olika typer. Antingen är det sådana som är bundna till en viss parkeringsplats, att du hämtar och lämnar bilen på samma plats. Eller så finns det några aktörer där du hämtar upp och lämnar bilen på stan. Den senare typen påminner om elsparkcyklarna som blivit ett vanligt inslag i trafikbilden.

Vem passar bilpool för?

Det enklaste svaret är alla. Men framför allt de som inte behöver ha bil varje dag eller hela tiden, utan bara vid enstaka tillfällen.

Bilarna har ju parkeringsplatser där du hämtar upp och lämnar bilen. Så om du bor inne i stan kan det kosta 2 000–3 000 kronor i månaden att ha fast parkeringsplats. Och om du använder bilen väldigt sällan så lönar det sig kanske inte att äga en bil och betala både för bilen och parkeringsplats. Då är det bättre att bara betala de gångerna du verkligen behöver den.

Hur mycket kostar bilpool?

Det kostar ungefär 70 till 100 kronor per timme och en månadsavgift på 0 till 500 kronor.

Prismodellerna skiljer sig lite mellan de olika leverantörer som finns på den svenska marknaden. Men i princip har man 2 prisvarianter att välja mellan:

  • Ingen månadsavgift och något högre timkostnad
  • Månadsavgift och något lägre timkostnad

Dvs. beroende på hur mycket du planerar att använda bilen kan du spara en del pengar på att välja ett månadsabonnemang. Du får en del andra fördelar, t.ex. förtur till bokning om du väljer ett månadsabonnemang.

Carsharing - bilpool växer i popularitet, särskilt i storstadsregionerna.
Uppdaterad: Juni 14, 2022