Blixthalka – så upptäcker du den

Blixthalka – så upptäcker du den

Från och med 1 december är det lag på att din bil ska ha vinterdäck, om det är vinterväglag. Men många bilägare byter sent, och en del alldeles för sent. Dessutom kan blixthalkan vara farlig även för de som bytt.

– Det är viktigt att man inte stirrar sig blind på vilket datum vinterdäcken måste på, utan i stället fokuserar på väglaget, säger Dan Falconer, motorexpert på försäkringsbolaget If, till alltombilar.se.

– Den första frosthalkan kommer ofta väldigt plötsligt. Det gäller att ta det lugnt på vägarna – framför allt på morgonen, efter nattens kyla, säger Dan Falconer.

 

Skvätter inte från däcken

Vanligt just nu är underkylt regn, det vill säga regn som fryser till is när det landar på den kalla vägen.

– Det kan uppfattas som vanligt blött regn, men i själva verket blir vägen blixthal. Man märker det genom att regnet fryser på vindrutan och att det inte längre skvätter kring däcken på bilen framför.

 

Se upp på broar

Kör extra försiktigt på vägar som ligger vid öppet vatten. Även broar och skuggiga skogspartier kan bjuda på läskiga överraskningar när det gäller halka.

– Om det är någon plusgrad i luften, vägen är fuktig och vädret håller på att klarna upp finns det också stor risk för att vägbanan snabbt fryser när temperaturen sjunker. Det kan då bli dåligt väglag och väldigt halt, säger Dan Falconer.

 

Här är Ifs 5 tips för att klara blixthalkan

  1. Anpassa hastigheten till omständigheterna och håll tillräckliga avstånd.
  2. Ha bra belysning när mörkret faller, både för att se men även för att synas. Se till att all belysning på din bil fungerar.
  3. Använd bilbältet. Om olyckan ändå skulle vara framme är bilbältet alltid din bästa livförsäkring.
  4. Ha rätt däck på bilen. Många byter för sent, och rätt däck är en säkerhetsfråga.
  5. Kolla halkprognosen där du ska köra.

 

Källa: alltombilar.se

Inlagd: December 14, 2015