Skydda bilen mot höga temperaturer

Så skyddar du bilen mot värme

Skydda lacken

Att ha bilen parkerad i starkt solljus är inte bra för lacken eftersom vissa kulörer snabbt kan blekna och bli matta. Finns det möjlighet att parkera i inomhus eller i skuggan – gör det. Undvik dock att stå under ett stort träd eftersom det då kan falla mycket skräp på bilen.

 

Lufttryck

Lufttrycket i dina däck påverkas av utomhustemperaturen. I höga temperaturer expanderar luften och trycket blir högre, vilket kan resultera i att greppet på vägen blir sämre. Däck med för högt lufttryck kan också slitas onödigt snabbt. Ha inte heller för lågt tryck, då drar bilen mer bränsle och risken för punktering ökar.

 

Vätskorna

Alla vätskor i din bil påverkas av höga temperaturer och det kan vara en bra idé att kontrollera alla nivåer under sommaren. Var extra noga med bromsvätska, motorolja, växellådsolja och kylarvätska.

 

Sänk temperaturen i kupén

Det kan bli riktigt varmt i en bil en solig sommardag, det är inte ovanligt med temperaturer på uppemot 80 grader. Förutom att det blir jobbigt att sätta sig i bilen kan värmen påverka känsliga detaljer i inredningen. Det är därför smart att täcka rutorna om du tänker parkera i direkt solljus. Det finns smarta solskydd att köpa. Kanske kan det också vara en bra idé med tonade rutor?

 

Lösa föremål i bilen

Har du en massa saker liggande i bilen? Det finns mycket som inte klarar de extrema temperaturer som det kan bli i en sommarvarm bil. Det finns till och med många som hävdar att flaskor med vissa drivgaser kan explodera när de blir för varma. Ta bort dem för säkerhets skull.

 

Vaxa bilen

Man brukar prata om att viktigast att vaxa bilen på vintern då den skyddande hinnan hjälper till att hålla smutsen borta – men ett lackskydd behövs på sommaren också. Dels mildrar vaxet skadliga strålar från solen och hjälper lacken att inte blekna, dels blir det lättare att tvätta bort mosade insekter.

Uppdaterad: Oktober 17, 2023