Hur tar du bäst hand om din bil innan, och under vintern?

Hur tar du bäst hand om din bil innan, och under vintern?

Nu kommer snart vintern, och då är det viktigt att polera och skydda bilen mot smuts och salt fram tills våren kommer. Många är rädda för att underhålla bilen under vintern, men att låta bli kan bli en dyr erfarenhet. Precis som du tvättar av grillen efter en säsong, bör du tvätta, polera och skydda din bil så gott du kan innan vintern kommer, så att du endast behöver ta det nödvändigaste underhållet under vintern. Bilvård är din bästa försäkring för att bilen ska hålla sig bra i många år. 

För en effektiv och skonsam tvättprocess kan man gärna använda en högtryckstvätt och skumkanon. Här kan man med fördel använda Selaclean Skumkanon Pro Kit tillsammans med Autoglym Poler-serien, en serie med ”skum-produkter” (Polar Blast, Polar Wash och Polar Seal), som tvättar, rengör och skyddar, där skummet gör det mesta av jobbet. Ett skum-schampo som hänger kvar länge på ytan, ligger kvar och rengör ner i djupet, där dom flesta schampon inte kommer ner och kan rengöra. För extra smutsiga ytor, som exempel på nedre delen av karossen, samt fälg och däck, bör man förbehandla med ett bra avfettningsmedel.

Efter att bilen är tvättad, är det bra att känna på lackytan efter ”noppor” i lacken, då dessa noppor är flygrost som inte kan tvättas bort. Avlägsnar regelmässig flygrost, som bromsdamm och andra metallpartiklar, effektivt med Selaclean Iron X-it. Produkten sprayas på kaross och fälgar, och när produkten har reagerat med partiklarna på ytan (ger en lila färg), sköljs medlet av med en riklig mängd vatten. Tar man inte bort flygrost, kan det på sikt skada lacken eller fälgen och ge rostskador/-fläckar på ytan.

När bilen ren är det bra att skydda bilen, genom att polera bilen med t ex Autoglym Super Resin Polish, som ger en blank yta. Produkten är ett poleringsmedel som är perfekt till att avlägsna små märken och repor i lacken, som på sikt kan ge rost. Produkten appliceras enklast med Autoglym Perfect Polish Applicator eller Hi-Tech Polish Applictor. För att polera upp en glans på matta ytor, kan du använda Autoglyms Hi-Tech Finishing Cloth som ger en perfekt högglans. Autoglym Super Resin Polish, innehåller silikon och ett skyddsvax, som lägger en skyddande hinna på lacken, mot t ex miljöskadliga partiklar men också UV-strålning.

För att ge bilen ett bra lackskydd i vinter rekommenderar vi Autoglym Rapid Aqua Wax Kit. Produkten innehåller karnaubabaserade vax och är ett ”snabbvax” som lägger sig ovanpå existerande finish som ett nytt lager. Sprayas direkt på vått fordon efter tvätt och fördela produkten jämt över alla ytor med en ren mikrofiberduk. Detta ger omgående en hårdvaxfinish som skyddar alla typer av utsidor som lack, plast, gummi och glas, men också lättmetallfälgar. Ett snabbvaxskydd som hjälper att hålla bilen skyddad under vintern.

Vill man använda ett extra starkt och hållbart lackskydd, kan man använda ett keramiskt lackskydd. Autoglym Rapid Ceramic Spray är också en ”snabbvax”, precis som Rapid Aqua Wax, men skillnaden mellan dessa två är att Rapid Ceramic Spray är ett keramiskt lackskydd. Den keramiska hybridformeln binder sig snabbt till lacken och ger ett slitstarkt skydd i upp till 3 månader. Det är extremt viktigt att innan man sprayar på produkten, har tvättat bilen noggrant och tagit bort evt metallpartiklar med
t. ex. Selaclean Iron X-it. Precis som med Rapid Aqua Wax, kan produkten appliceras på våt lack, men här rekommenderar vi för maximalt skydd att applicera på torr yta, och att använda Hi-Tech Finishing Cloth till att polera upp en högglans på ytan.

Till Selaclean skumkanon finns adapter till följande högtryckstvättar:

·       Kärcher och Ava

·       Nilfisk konsument/KEW/Altor

·       Nilfisk Pro och Stihl

·       Nilfisk Proffs och industri/proffs lansar

·       Black & Decker, Foma och Bosch AQT-serien

 

 

Uppdaterad: November 21, 2023