Däckbyte på bil

Däckbyte – här är alla datum

Under perioden 1 december–31 mars ska din bil ha vinterdäck vid vinterväglag. Vinterväglag
anses råda när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen – och det är
polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig eller inte.
Kraven på vinterdäck gäller både lätta och tunga fordon.

 

Datum för dubbdäck

Dubbade vinterdäck eller dubbdäck får användas från och med 1 oktober till och med den 15 april, men är tillåtna även annan tid om det är eller befaras bli vinterväglag.
 
Se alltid till att ha rätt däck på bilen. Vinterdäcken har bättre grepp i temperaturer ner mot noll grader efter som sommardäcken består av en gummiblandning som gör att de blir för hårda när det är kallt. Men, när det blir lite varmare och vinterväglag inte råder har sommardäcken ett överlägset grepp. Det gäller även i jämförelse med odubbade vinterdäck, tester hos Statens väg- och transportinstitut (VTI) visar att odubbade vinterdäck har betydligt längre bromssträcka än sommardäck. På både vått och torrt underlag.

 

Slitna däck kan kosta

När vinterväglag råder är 3 mm minsta tillåtna mönsterdjup på vinterdäcken. För sommardäck är lagkravet 1,6 mm. För att du inte ska äventyra din och andras säkerhet bör
du dock köpa nya sommardäck när mönsterdjupet når 3–4 mm. Däcken med det största mönsterdjupet eller de som bedöms ha det bästa väggreppet bör monteras bak på fordonet för att minska risken för sladd vid inbromsning och i svängar. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar. Förvara däcken du inte använder svalt, torrt och mörkt. Det ger dem längre livslängd.

 

Säkerhetskontroll

När du skiftar däck hos Mekonomen gör vi alltid en säkerhetskontroll, för att du ska känna dig trygg på vägen. På vår checklista prickar vi bland annat av att vi har kontrollerat mönsterdjupet, lufttrycket, bilens bromsar och att det inte är några skador på däcken.

 

Kom ihåg datum för däckbyte!

  • Byt däck i tid.
  • Det råder dubbdäckförbud på vissa gator i Stockholm, Göteborg och Uppsala. Mer information finns i de lokala trafikföreskrifterna.
  • Kör inte för länge med odubbade vinterdäck när vintern är över – sommardäck har mycket kortare bromssträcka.
Uppdaterad: Juni 29, 2022