Äntligen är det dags att byta till sommardäck

Äntligen är det dags att byta till sommardäck

Visst är det underbart att få sätta på sommardäcken? Bästa vårtecknet! Men har du full koll på dina sommardäck? Tillsammans med Mekonomens bilexpert har vi samlat några smarta tips inför bytet till sommardäck.

 Är du på jakt efter nya sommardäck?  

Du kanske redan bestämt dig för att investera i nya sommardäck? Här finns allt du behöver veta!

Passa på att ge sommardäcken kärlek innan du byter.

– Ett däckbyte sker ofta i all hast bara för att tiden är inne, säger Magnus Blommé, Mekonomens bilexpert. Det är synd, bra sommardäck är viktiga för både säkerheten och körglädjen

1. Kontrollera mönsterdjupet på ditt sommardäck.

Ett sommardäck måste ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm enligt lag. Det är dock i minsta laget, påpekar Magnus.

– Om mönsterdjupet är för litet så försämras däckets bromsverkan. Det påverkar också däckets förmåga att tränga bort vatten. Ett för litet mönsterdjup ökar risken för vattenplaning. 

Hos Mekonomen rekommenderar vi att du aldrig kör med mindre än 3-4 millimeter mönsterdjup på ditt sommardäck

2. Dina sommardäck kan vara för gamla

Den rekommenderade livslängden för sommardäck är sex till tio år. Börjar de bli uppemot tio år kan det vara dags att byta, även om mönsterdjupet är bra. 

– Om du ser torrsprickor i däcken är risken för punkteringar större, påpekar Magnus Blommé. Då bör du skaffa nyare däck.

3. Kör med balanserade sommardäck

Om dina sommardäck är obalanserade kan de slitas onormalt vilket försämrar deras livslängd. Det är också viktigt för din säkerhet att däcken har rätt balans. Om du byter däcken hos Mekonomen får du en säkerhetskontroll på köpet. Vi ser till att däcken är rätt balanserade innan du kör iväg. 

4. Kör INTE på sommarvägar med odubbade vinterdäck!

En del bilister väljer att köra på odubbade vinterdäck hela året, men det avråder vi starkt ifrån. 

– Odubbade vinterdäck är direkt olämpliga på sommaren, varnar Magnus Blommé. Ett nytt odubbat vinterdäck kan ha 40 % längre bromssträcka än ett nytt sommardäck.

5. Kolla noga vilket sommardäck som bilen har.

Byter du sommardäck för första gången på en begagnad bil? Alla bilar är registrerade med en viss typ av däck. Om din bil har bytt ägare så kan denna person ha bytt till andra sommardäck. På Mekonomens hemsida kan du söka med ditt registreringsnummer vilka däck som passar din bil.

6. Se däckets märkning för bra vägledning

            Den äldre EU-märkningen

Den nya EU-märkningen som gäller från 2021.

På varje däck finns en rad symboler, bokstäver och siffror som ger dig viktig information om däckets egenskaper. Det finns en äldre märkning, samt en ny som gäller sedan 2021. Båda lapparna finns parallellt under en tid, men det får bara sitta en energimärkningsetikett på ett och samma däck. 

7. Se till att ha rätt mängd luft i däcken

Det är viktigt att dina sommardäck har tillräckligt med luft i sig, och att du fyller alla fyra däck med rätt lufttryck. Om du kör med ett dåligt lufttryck ökar det bilens bränsleförbrukning och bromssträckan blir längre. Du är alltid välkommen att köra förbi någon av Mekonomens verkstäder för att fylla på luft!

8. Till sist – förvara vinterdäcken smart

När du tagit bort vinterdäcken är det viktigt att du förvarar dem på ett bra sätt. Om du förvarar dem själv, tänk på detta:

  • Förvara inte däcken utomhus eller i fuktiga miljöer
  • Förvara dem varken för varmt eller kallt, gärna i 15 grader.
  • Förvara dem med rätt lufttryck
  • Utsätt dem inte för starkt ljus
  • Stapla gärna däcken på varandra
  • Tvätta dem innan förvaring, även fälgarna
  • Förvara dem inte nära apparater som genererar ozon, till exempel starka elmotorer

Checka gärna in vinterdäcken på Mekonomens däckhotell. 

Uppdaterad: Mars 20, 2023