Byta stötdämpare

Om stötdämparna inte fungerar som de ska så kan det påverka inbromsningen och därmed vara en trafikfara

Varför ska du byta stötdämpare?

För en fungerande bromsfunktion

För en bra väghållning

För att undvika olyckor

Vi på Mekonomen kan hjälpa dig att byta din bils stötdämpare

Dåliga stötdämpare är många gånger trafikfarligt eftersom både väghållning och bromssträcka dramatiskt försämras. Det lömska är att stötdämparnas försämring ofta kommer ”smygande” och därför inget föraren lägger märke till förrän bilen inte klarar den där kurvan, undanmanövern eller kraftiga inbromsningen.

 

När ska man byta stötdämpare?

Förutom vid service så är det bara vid kontrollbesiktning som någon kontrollerar stötdämparna, trots att det i stort sett bara handlar om okulär kontroll av oljeläckage och damasker. Det är dock mycket sällsynt att bilens beteende påkallar uppmärksamhet som ger en anmärkning. 

Därför kan det vara bra att vara uppmärksam på när bilen beter sig annorlunda vid inbromsningar eller om det upplevs som att bilen fortsätter gunga vid ett farthinder eller gupp.

 

 

Hur kontrollerar man stötdämpare?

Det finns ett par saker man själv kan göra för att kontrollera sina stötdämpare på bilen;

  • Tryck ned ett hörn ordentligt för att sen låta bilen fjädras upp. Då ska den sen stanna direkt och inte fortsätta gunga upp och ner.
  • Pumpbromsa när du kör sakta. Gungar bilen kraftigt efter varje inbromsning är det hög tid att låta en mekaniker se över bilens stötdämpare.

 

Hur länge håller stötdämpare?

Stötdämparens funktion och livslängd beror på en rad yttre omständigheter. Stötdämpardamaskerna skyddar kolvstången mot grussprut, smuts och vatten, genomslagsgummin förhindrar bland annat att stötdämparen ”bottnar”, korrekt monterade bussningar minimerar ljud och skadliga brytkrafter.

Vintertid kan ansamlat kondensvatten i stötdämparen frysa och orsaka en helt stum stötdämpare, något som även det ger helt livsfarliga vägegenskaper.

Som du märker så gör stötdämparen ”mirakel” varje åktur du gör trots att den har alla odds emot sig. Låt inte stötdämparna överrumpla dig! 

Vad kostar det att byta stötdämpare?

När du bokar en felsökning på Mekonomen.se får du en offert av verkstaden.


Tilläggstjänster

  • Bilservice
  • Hämta & Lämna-service

Du ska kunna serva bilen så tryggt som möjligt

Om du inte kan ta dig till verkstaden när din bil ska felsökas eller repareras rekommenderar vi att du bokar vår hämta & lämna-service.

 


Våra andra tjänster