Bilbarnstolar och kuddar

Den viktigaste lasten vi någonsin kan ha i en bil är såklart våra barn. Och för att säkerställa att de alltid färdas tryggt är det viktigt att använda godkända och kvalitetstestade bilbarnstolar anpassade efter barnens ålder, längd och vikt. De allra minsta behöver ett babyskydd medan barnen med tiden sedan kan växa in i en bilbarnstol och därefter en bälteskudde eller bältesstol. Det viktiga även när barnen blir äldre är att hjälpa till med längden så att bältet hamnar på rätt höjd. På denna sida har vi samlat prisvärda och kvalitativa bilbarnstolar till både de allra minsta och de lite större barnen.

Ta också gärna en titt på vår guide för hur du hittar rätt bilbarnstol.

Bilbarnstolar för alla perioder i livet

Barn behöver ett extra skydd för att färdas säkert i bilen. Och det är av yttersta vikt att babyskyddet eller bilbarnstolen är anpassad efter barnets vikt och längt. Ett felanvändande av en bilbarnstol kan istället vara till nackdel för barnet. Så se till att hela tiden hålla er uppdaterade i takt med att barnen växer.

Babyskydd

Ett spädbarn som färdas i en bil ska sitta i ett så kallat babyskydd. När spädbarnet sedan blir större är det dags att byta babyskyddet mot en bakåtvänd bilbarnstol.

Bakåtvända bilbarnstolar

Ett barns kropp skiljer sig från vuxnas när det gäller proportioner. Vi löper därför olika risk för olika typ av skador och hos ett barn så är varken nackmuskler, revben eller bröstkorg tillräckligt utvecklade för att åka i en framåtvänd stol. Redan på 70-talet så upptäckte forskare att krockdockor skadades lindrigare vid färd i bakåtvända bilbarnstolar och detta rekommenderas därför för samtliga barn under deras första levnadsår.

Bilbarnstol

Enligt rekommendationer från NTF är det viktigt att barn färdas i en bakåtvänd bilbarnstol så länge som möjligt, du ska tidigast byta stol vid 4-års ålder. Detta för att nackmusklerna på ett barn inte är tillräcklig starka för att hantera en eventuell kollision. Om ditt barn har passerat 4 år och har blivit för stor för en bakåtvänd stol så är en frammåtvänd bilbarnstol en bra idé innan man går över till bälteskudde. En del modeller av bilbarnstolar är utrustade med Isofix vilket gör det möjligt att haka fast stolen i bilens Isofix-fästen. Isofix är en internationell standard som har tagits fram i ett samarbete mellan ett flertal länder. Både bilen och bilbarnstolen måste vara utrustade med Isofix-fästen för att systemet ska fungera.

Bältesstol och bälteskudde

Bältesstol eller bälteskudde är till för de största barnen. Dessa bilstolar är enkla att montera. Bältesstolen ger ett litet extra skydd för barnets huvud samt justerar bilbältet så det passar barnets längd. På en bältesstol kan du montera bort stolsryggen när barnet blivit för stort, kvar har du enbart bälteskudden. Du kan även köpa en bälteskudde separat.

Att tänka på vid val av bilbarnstol

Beroende på barnets längd finns det olika alternativ av bilbarnstolar. Man brukar säga att om 1/3 av barnets huvud sticker upp ovanför stolsryggen så är det dags att byta bilbarnstol. Bilbarnstolen ska även vara godkänd för barnets vikt och du ska alltid välja en kvalitetssäker bilbarnstol som är godkänd i enlighet med ECE R44 rev 04. 

Skapa en säker bilmiljö för dig och ditt barn genom att löpande följa upp och stämma av så att barnstolen fortfarande möter de rekommendationer som finns. Skulle olyckan vara framme är det en ytterst önskvärd försäkring att ha. Det finns ju såklart inget viktigare än att skydda våra barn.