Vårfin bil – på bara 15 minuter

Vårfin bil – på bara 15 minuter

Smutsen kan sätta sig hårt i lacken i slutet av vintern – och kanske slarvar man lite med att tvätta bilen när den så snabbt blir smutsig igen i slasket?

 

När våren väl kommer är det därför dags för en ordentlig tvätt. Att göra bilen fin kan dock ta lång tid om man ska följa konstens alla regler och det är inte alltid automattvättarna håller måttet.

 

Det viktigaste är att skölja av bilen så att man blir av med lös smuts, här är högtryckstvätten ett bra verktyg som gör jobbet både enklare och snabbare. När bilen är riktigt smutsig behövs sen ett bra avfettningsmedel för att få den ren igen. Har smutsen suttit länge är en petroliumbaserad avfettning att föredra, spraya på och låt verka ett par minuter innan du sköljer bilen igen.

 

 

Sen är det dags att tvätta bilen med schampo. Använd alltid en ny tvättsvamp som inte har legat på golvet eller marken. Då slipper du riskera att vassa gruskorn gnuggas mot lacken och ger fula repor. Arbeta över hela bilen och skölj sen med vatten.

 

Egentligen är det bäst att ge bilen en ordentlig vaxning. Det skyddar lacken och gör dessutom så att den inte blir smutsig lika fort igen. För att spara tid kan man dock välja ett bilschampo som innehåller vax. Då slipper man ett moment och bilen får i alla fall lite extra skydd. Din Mekonomenbutik kan hjälpa dig att hitta rätt produkt.

 

När bilen är ren ska den egentligen torkas med ett sämskinn eller en bra microfiberduk, för att man ska slippa kalkfläckar och få ett perfekt resultat. Detta tar dock tid och är inte nödvändigt för att skydda lacken. Om det är torrt och rent ute på vägen – kör en sväng med din vårfina bil och låt fartvinden göra jobbet åt dig!

Uppdaterad: November 21, 2023