Tänk på det här när du köper sommardäck

Tänk på det här när du köper sommardäck

– När våren kommer och temperaturen börjar stiga är det dags att byta till sommardäck. Men innan du gör det är det viktigt att tänka på vissa faktorer för att välja de bästa sommardäcken för dina behov. Vilken typ av däck passar din körstil och bilmodell? Vilken storlek och mönster passar bäst för dina behov och körförhållanden? Här är några viktiga saker att tänka på när du köper sommardäck för att garantera en säker och bekväm körupplevelse. Läs vidare för att göra det bästa valet för din bil och dina behov!

Skippa året-runt-däck

– Många tror att det finns året-runt-däck – men det stämmer inte. I Sverige behöver du byta däck efter årstid eftersom vinterdäck och sommardäck har olika egenskaper. Sommardäcken har till exempel hårdare gummiblandning och skyddar bättre mot vattenplaning under sommaren.

Kolla in mönsterdjupet

– Var noga med att kontrollera däckens mönsterdjup – lagkravet på sommardäck är 1,6 millimeter. Bättre mönsterdjup ger ökad säkerhet vid våta vägunderlag.

 

Kontrollera slitage

– Om du väljer att köpa begagnade däck är det extra viktigt att kontrollera slitage – du har ju ingen aning om vad däcken har varit med om. Just av den enkla anledningen rekommenderar jag inte begagnade däck.

 

Däcken ska passa din bil

– Det är viktigt att tänka på hastighetsklassningen, så att däcken klarar bilens maxhastighet. Annars försämras bilens trafiksäkerhetsegenskaper.

 

Du får det du betalar för

– Det kan vara värt att inte tänka för mycket på plånboken när du köper däck – du får det du betalar för. Premiumdäck har de bästa egenskaperna, men det finns så klart billiga däck som också kan vara bra.

 

Lita på din däckhandlare

– Det bästa är så klart att prata med sin däckhandlare som är kunnig inom området och kan hjälpa dig till rätt däck för just din bil. Det finns faktorer, som till exempel hur många mil du har kört, som avgör vilket däck du ska ha.

 

Fråga om märkningar

– Man ska faktiskt inte lita på M&S-märkningen. Däck med denna märkning, som står för Mud & Snow, är utvecklade för vinterförhållanden men är trots detta inte alltid godkända som vinterdäck utan ska köras med på sommaren. Därför är det alltid bra att prata med sin däckhandlare.

 

Hur vet man att det är dags att byta till sommardäck?

– Det märker man på väglaget. När det är helt snö- och isfritt ute på vägarna är det dags att byta till sommardäcken. Men lagen säger att du ska ha vinterdäcken på till 31 mars. Dubbdäck får användas till 15 april, om de råder vinterväglag efter det datumet får de användas längre.

Uppdaterad: Augusti 09, 2023