Är du skyddad om du blir stående med bilen i vinterkylan?

Är du skyddad om du blir stående med bilen i vinterkylan?

Det är inte kul att få motorstopp en iskall vinterdag. Säkerställ att du har nära till hjälpen, oavsett om batteriet har laddat ur, ifall du inte kan öppna ett igenfryst lås eller om du fått en klassisk punktering. Allt du behöver göra är att serva bilen där du får en assistansförsäkring på köpet.

Det finns flera fördelar med att serva sin bil hos en stor verkstadskedja. Madeleine Westerling, verkstadschef på Mekonomen, påminner om en som många inte tänker på.

– När du servar din bil hos Mekonomen ingår assistansförsäkring i ett år, säger Madeleine. 

Detta är en försäkring som alla borde ha, inte minst under årets kalla månader. När bilen blir stående i tio minusgrader, då vill du fort komma till en verkstad eller få hjälp på plats. 


Assistansförsäkringen skyddar dig mot de vanligaste riskerna.

Med en assistansförsäkring får du hjälp på plats eller att komma till en bilverkstad. Det gäller vid de flesta problem:

  • Motorstopp
  • Drivmedelsbrist
  • Starthjälp vid strömlöst batteri
  • Punktering
  • Förlust av bilnyckel, inlåsning av bilnyckel eller bilnyckel som bryts av, etc.

Här kan du läsa mer om den assistansförsäkring som du får i samband med Mekonomens service.

Under vintern får många bilar problem med batteriet.

Det finns flera komponenter i bilen som påverkas av det kalla vintervädret. Till exempel laddar ett startbatteri lättare ur. Var noga med att ladda bilbatteriet under vintern, framförallt om du har en dieselvärmare. Då bör du ladda det minst en gång i månaden.

 

Ett dörrlås kan frysa igen om det är riktigt kallt.

Madeleine påpekar att du aldrig bör bryta upp en bildörr på egen hand. Be om hjälp ifall du inte kan öppna ett igenfryst dörrlås.

– Personalen i bärgningsbilen kan alltid öppna en låst bildörr, vare sig det är problem med låset eller din bilnyckel, säger Madeleine. De kan även hjälpa dig om du har en modern bil utan vanlig nyckel, så länge du nämner bilens märke, modell och årgång när du begär assistans. Att försöka bryta upp ett modernt dörrlås kan ge skador på tekniken och leda till stora onödiga kostnader.

Låt inte en kall bil stå på tomgång för länge.

Det finns alltid utmaningar med att kallstarta en bil som stått parkerad en vinternatt. Till exempel ska du inte låta en kall bil stå på tomgång för länge.

– Kallstarter sliter på alla bilmotorer, berättar Madeleine. När bilen stått ute över natten i minusgrader blir oljan seg, och har svårt att smörja smidigt innan den blir varm. Det bästa är att köra iväg med bilen direkt för att minska motorslitaget.

Du får kostnadsfri hjälp om bilen är max 12 år.

Om du kör en bil som är max 12 år kostar det ingenting att få hjälp, då gäller assistansförsäkringen utan självrisk. Är ditt fordon äldre än 12 år gäller en självrisk på 895 kr per assistans. Skulle du t e x ha riktigt otur att förlora bilnyckeln i djup snö, då kan det vara skönt att åtminstone slippa betala för en vägassistans. Försäkringen upphör per automatik när försäkringstiden gått ut, ett år efter genomförd service. 

Du bokar enklast din service online

Boka din service på mekonomen.se så får du en ledig tid på din närmaste verkstad. Så fort du genomfört servicen är du försäkrad, i ett år!

Uppdaterad: December 19, 2023