Bilisterna: Därför väljer vi att köra mindre med våra bilar

Bilisterna: Därför väljer vi att köra mindre med våra bilar

Totalt ökar bilkörningen i Sverige. Det beror främst på att bilparken växer och att antalet körkort har blivit fler. Bilarna körs dock i snitt färre kilometer per år än tidigare, visar siffror från Trafikanalys.

 

Påverkas av miljödebatten

I en undersökning av Kantar Sifo på uppdrag av Mekonomen framkommer att det finns flera vanliga anledningar till att vissa bilar körs mindre. Den viktigaste är miljön. Av de som deltagit i undersökningen uppger hela 18 procent att de påverkats så mycket av miljödebatten att de nu väljer att köra sina bilar mindre, trots att de allra flesta anser att bilen förenklar deras vardag.

 

Kostnaderna värst

Trots att så gott som alla bilägare gillar att ha bil finns det saker som är jobbiga med att ha bil. Och värst är kostnaderna. Varannan tycker att utgifter för service är tunga, många anser också att försäkringskostnaderna är för höga. Allra värst är dock bränslet – fler än varannan bilägare tycker att detta är det jobbigaste med att ha bil. I undersökningen uppger 12 procent att stigande bränslekostnader är så pass påfrestande att de väljer att köra mindre med sina bilar.

 

Jobbig trafik

Undersökningen visar också att det är många som tycker att trafiken är jobbig. Och här är det köerna som är värst. 7 procent av deltagarna i undersökning tycker att bilköerna är så pass jobbiga att de anger det som den främsta orsaken till att de oftare låter bilen stå och istället väljer andra färdmedel.

Trots att det kostar pengar och trots andra påfrestningar som bilägare får stå ut med verkar bilens fördelar dock övervinna det mesta. I undersökningen uppger nämligen hela 42 procent att de inte har påverkats av någonting till att köra mindre.

Inlagd: Januari 11, 2018