Här är varför din nybilsgaranti alltid gäller hos Mekonomen

Här är varför din nybilsgaranti alltid gäller hos Mekonomen

Alla nya bilar säljs med en nybilsgaranti, så att du som bilägare ska känna dig trygg med ditt köp. Men villkoren varierar kraftigt från bilmärke till bilmärke. En del hävdar att bilen måste lämnas på märkesverkstad om ett fel uppstår – vilket inte stämmer. Madeleine Westerling, kedjechef på Mekonomen Bilverkstad reder ut några vanliga missförstånd. 

Har du koll på villkoren för din nybilsgaranti? Vissa bilmodeller har garantier som bara gäller i ett år med andra erbjuder sju års nybilsgaranti. Sedan varierar det även kraftigt vad dessa garantier faktiskt omfattar.

– Det finns lika många varianter av garantier som det finns bilmärken, berättar Madeleine. Ta gärna reda på villkoren innan du köper bilen.

Du kan tryggt lämna in en ny bil på en Mekonomen-verkstad.

Varje biltillverkare kräver att en ny bil ska servas på ett fackmannamässigt sätt för att garantierna ska gälla. Många bilägare missuppfattar det som att bilen måste lämnas på en märkesverkstad. 

– Det är ett vanligt missförstånd, förklarar Madeleine. Bilens garanti får inte påverkas av en serviceåtgärd så länge arbetet utförs fackmannamässigt. Hos Mekonomen följer vi alltid biltillverkarens rekommendationer vid en service eller reparation. Om du vill vara säker på att din nybilsgaranti ska gälla kan du alltså tryggt lämna in bilen hos oss.

Enda undantaget är garantiåtgärder.

Ibland kan bilar få fabriksfel som biltillverkaren sätter som en garantiåtgärd. I dess fall behöver bilägaren lämna in bilen på den verkstad som biltillverkaren anger. 

– En ren garantiåtgärd måste utföras hos den som sålt produkten, säger Madeleine Westerling.

Kontrollera nybilsgarantin innan köp.

En nybilsgaranti kan ha olika villkor om du köper bilen i Sverige, Europa eller USA. Se till att du får en nybilsgaranti som du är trygg med:

  • Se till att få garantivillkoren skriftligt.
  • Kolla hur många år nybilsgarantin gäller. Det kan variera från ett till sju år.
  • För att garantin ska gälla måste du följa biltillverkarens villkor. Läs garantivillkoren noga!
  • Så länge arbetet utförs fackmannamässigt kan du göra en reparation eller service på valfri verkstad utan att det påverkar nybilsgarantin.
  • Om arbetet rör en garantiåtgärd måste den utföras hos den som sålt bilen, eller den aktör som bilförsäljaren hänvisar till.
  • Om du säljer bilen, kolla att nybilsgarantin gäller för nästa ägare. I de flesta fall gör den det, men inte alltid.
  • Nybilsgarantin kan variera beroende på om en privatkund eller ett företag köper bilen.

Du kan tryggt serva din laddbara bil med nybilsgaranti hos Mekonomen.

Oavsett om du kör elbil, hybrid eller fossildriven bil gäller din nybilsgaranti när du servar eller reparerar din bil hos Mekonomen. Vi använder alltid originaldelar eller delar av motsvarande kvalitet och följer biltillverkarens rekommendationer.

– Du kan absolut göra en service eller reparation på en Mekonomen-verkstad utan att nybilsgarantin påverkas, upprepar Madeleine. Bilens garanti får inte påverkas av en serviceåtgärd så länge arbetet utförs fackmannamässigt.

Som bilägare ska du få rätt service till rätt pris.

En tredjedel av alla bilägare tror att de måste serva sina bilar på en märkesbunden verkstad för att garantierna ska fortsätta gälla*. Detta missförstånd kan leda till att bilägare får betala ett onödigt högt pris.

– Du ska kunna ta in offerter från olika verkstäder så länge de utför jobbet på ett fackmannamässigt sätt, påpekar Madeleine. När du bokar en service online hos Mekonomen får du direkt reda på kostnaden innan.

Uppdaterad: Januari 04, 2024