Polisen: Du kan få böter  om du inte följer ”vinterlagarna”

Polisen: Du kan få böter om du inte följer ”vinterlagarna”

Skrapade rutor

Det finns ingen lag som reglerar enbart det att man låter bli att skrapa rutorna. Däremot måste man som förare säkerställa att man kan se ordentligt när man kör bil. Struntar man i att skrapa ordentligt och bara åker omkring med ett titthål kan det komma att betraktas som vårdslöshet i trafik och ge dagsböter.

Mekonomens tips: Köp ”flytande isskrapa” som sprayas på rutan och snabbt smälter isen.

 

Igensnöade registreringsskyltar

I vissa väder kan registreringsskyltarna snabbt bli igensatta av snö eller smuts. Som förare är man skyldig att hålla skyltarna rena, att strunta i det kan leda till böter.

Mekonomens tips: Ha alltid en borste i bilen. Och glöm inte att borsta bort snön från taket.

 

Dubbdäck på släpet

Har du dubbdäck på bilen? Då måste du också ha det på ditt släpfordon, oavsett om det är bromsat eller inte. Enligt polisen är det många som missar detta och därmed utsätter sig och andra för ökad olycksrisk. Dessutom kan man få en bot.

Mekonomens tips: Be din Mekonomenverkstad hjälpa dig med att hitta rätt däck.

 

Tomgångskörning

På de flesta platser får man starta sin bil och låta den stå på tomgång. Men inte hur länge som helst. Det kan finnas olika föreskrifter för hur länge tomgångskörning tillåts i olika kommuner, ofta är det dock bara en minut som gäller.

Mekonomens tips: Skaffa motor- och kupévärmare till din bil. Då är rutorna isfria och kupén varm när det är dags att åka.

Inlagd: December 07, 2017