Maximera räckvidden: Så kan du köra längre på eldrift

Allt fler väljer att köra elbil eller laddningsbar hybridbil, enligt branschorganisationen Bilsweden ökade nyregistreringarna av supermiljöbilar elbilar och laddhybrider med 82 procent under oktober, jämfört med samma månad 2016. Och många av de nya miljöbilsförarna vill kunna köra så mycket som möjligt utan att behöva använda bensin eller diesel.

 

Bästa förutsättningarna

Maximera räckvidden finns det en del saker att tänka på, till exempel att man ger sig själv de bästa förutsättningarna för att ladda bilen på olika sätt och på olika platser. Då behöver man rätt utrustning.

– Dels behöver du en kabel som du kan ladda i ett vanligt vägg-uttag med. För att också kunna ladda på offentliga laddstationer när du är ute och kör bör du också investera i en Mode 3 kabel som laddar på minst 20 ampere. För att också vara säker att jag kan ladda min hybrid vid så många tillfällen som möjligt där bilen står skulle jag också köpa laddbox till arbetsplatsen och hemmet. Jag vill se till så att jag i så stor utsträckning som möjligt slipper köra på bensin och därför ser jag till att kunna ladda upp mitt batteri vid varje tillfälle som ges, säger Erik Menckel på Charge Amps.

 

Påverka din egen räckvidd

Det är mycket som påverkar hur långt man kan köra på en laddning. Och här kan man i stor utsträckning själv påverka sin räckvidd.

– Räckvidden påverkas också av körbeteendet på den som sitter bakom ratten. Mer accelerationer och höga hastigheter sänker den möjliga räckvidden minst lika mycket som yttre faktorer som till exempel kyla, säger Menckel.

Väljer man att köra lugnare med sin elbil eller laddhybrid kommer man inte bara längre på en laddning. På köpet får man också andra positiva effekter.

– Det finns forskning som visar att när du väl kör på el så blir du lite vänligare och därmed kommer också lite säkrare körning, säger Menckel.

 

Mycket energi på vintern

Under vinterhalvåret går det åt mycket energi för att värma bilen, det gäller oavsett om man kör elbil, hybrid eller om har en konventionell förbränningsmotor. Många elbilar går att förvärma under tiden som de står på laddning, då slipper man använda så mycket kraft från batteriet. När det gäller laddhybriderna är bästa tipset att installera en motor- och kupévärmare. Då kan man starta sina resor i en varm och isfri bil – utan att behöva slösa på varken bensin eller batterikapacitet..

Uppdaterad: Oktober 03, 2023