Kontrollera vätskor

Kontrollera vätskor

Kontrollera vätskor i bilen är något som vissa drar sig för, men det är viktigt och enkelt. I den här guiden visar Mekonomens expert Magnus Blommé vilka vätskor du kan kontrollera själv och hur du gör för att undersöka nivån och fylla på rätt mängd.

Kylarvätska finns i olika färger och det är viktigt att man fyller på med en vätska av samma sort som redan finns i systemet. Namnet på vätskan står ofta också angivet. Spolarvätska bör användas året om och man ska inte fylla över behållaren.

När man kontrollerar motoroljan är det viktigt att bilen har nått sin drifttemperatur och att den får stå och vila ett tag innan man drar upp stickan.

Bromsvätskebehållarens vätska ska vara klar och inte brunaktig, vilket indikerar gammal vätska. Om nivån är låg kan det indikera att bromsarna är slitna och att det går åt mer vätska. Man ska inte öppna locket på bromsvätskebehållaren själv utan ta bilen till en verkstad för kontroll. En bil ska normalt sett inte släppa ifrån sig vätskor under, förutom vid en AC-kondens. Om den gör det är det läge för en kontroll på närmaste verkstad. Genom att regelbundet kontrollera bilens vätskor kan man undvika problem och skador på bilen.

Uppdaterad: November 23, 2023