Du riskerar att tappa ett hjul – om  du inte har koll på den här detaljen

Du riskerar att tappa ett hjul – om du inte har koll på den här detaljen

Två gånger om året är det dags för däckbyte, eller hjulskifte som det egentligen heter, ungefär hälften av bilägarna i Sverige väljer att besöka en bilverkstad eller däckfirma för att byta sina däck. Hur många är det sedan av bilägare som ser till att efterdra sina hjulbultar, för att minska risken att tappa hjulen? Och när ska man efterdra hjulbultarna? Här får du tipsen för när och hur du ska dra åt bilens hjulbultar – en enkel och billig åtgärd för ett tryggare bilägande. Hjulbultarna är en avgörande detalj för din säkerhet när du kör bil. Om hjulbultarna skulle lossna riskerar du att tappa ett hjul – vilket kan få förödande konsekvenser. Ändå är det många som missar denna detalj. Att dra åt hjulbultar gäller oavsett om du har bytt däcken själva eller varit hos en bilverkstad. När ska man efterdra hjulbultarna? Någonstans mellan 5–20 mil brukar vara en bra måttstock för att veta när det är dags att dra åt hjulbultarna igen. Annars finns risken att hjulen lossnar, vilket alla bilägare och trafikanter vill undvika. Det finns även en del experter som säger att de med aluminiumfälgar bör vara extra noga med att efterdra hjulbultarna, då dessa fälgar är mycket lättare än exempelvis plåtfälgar. Byter du däck hos någon av våra bilverkstäder, fråga gärna när dem rekommenderar dig att efterdra hjulbultarna. Hur gör man? Det är relativt enkelt att efterdra hjulbultarna själv med hjälp av ett fälgkors, men för att inte riskera att dra för löst rekommenderas att man införskaffar en momentnyckel. Det är ett verktyg som kan ställa in på rätt vridmoment så att man vet när man dragit tillräckligt hårt. Är man osäker är det alltid bäst att vända sig till sin lokala verkstad för hjälp. När skall man efterdra hjulbultar och gäller det alla fordon med hjul? Beroende på hur långt du kör med din bil rekommenderar vi alltså att du planerar in att efterdra hjulbultarna någon eller några dagar efter däckskiftet. För din egen och andras säkerhet är det viktigt att komma ihåg att göra detta. Det gäller alla fordon och inte bara personbilarna. Det gäller också husvagnar, släpvagnar, motorcyklar, och inte minst lastbilar. Så oavsett vad du har för fordon på vägen så rekommenderar vi alltid att efterdra era hjulbultar. Lycka till med ditt däckskifte!

 

Två gånger om året är det dags för däckbyte, eller hjulskifte som det egentligen heter, ungefär hälften av bilägarna i Sverige väljer att besöka en bilverkstad eller däckfirma för att byta sina däck. Hur många är det sedan av bilägare som ser till att efterdra sina hjulbultar, för att minska risken att tappa hjulen? Och när ska man efterdra hjulbultarna?

Här får du tipsen för när och hur du ska dra åt bilens hjulbultar – en enkel och billig åtgärd för ett tryggare bilägande.

 

Hjulbultarna är en avgörande detalj för din säkerhet när du kör bil. Om hjulbultarna skulle lossna riskerar du att tappa ett hjul – vilket kan få förödande konsekvenser.
Ändå är det många som missar denna detalj. Att dra åt hjulbultar gäller oavsett om du har bytt däcken själva eller varit hos en bilverkstad.

 

När ska man efterdra hjulbultarna?

 

Någonstans mellan 5–20 mil brukar vara en bra måttstock för att veta när det är dags att dra åt hjulbultarna igen. Annars finns risken att hjulen lossnar, vilket alla bilägare och trafikanter vill undvika.

Det finns även en del experter som säger att de med aluminiumfälgar bör vara extra noga med att efterdra hjulbultarna, då dessa fälgar är mycket lättare än exempelvis plåtfälgar.

Byter du däck hos någon av våra bilverkstäder, fråga gärna när dem rekommenderar dig att efterdra hjulbultarna.  

 

Hur gör man?

 

Det är relativt enkelt att efterdra hjulbultarna själv med hjälp av ett fälgkors, men för att inte riskera att dra för löst rekommenderas att man införskaffar en momentnyckel.

Det är ett verktyg som kan ställa in på rätt vridmoment så att man vet när man dragit tillräckligt hårt.

Är man osäker är det alltid bäst att vända sig till sin lokala verkstad för hjälp.

 

När skall man efterdra hjulbultar och gäller det alla fordon med hjul?

  

Beroende på hur långt du kör med din bil rekommenderar vi alltså att du planerar in att efterdra hjulbultarna någon eller några dagar efter däckskiftet. För din egen och andras säkerhet är det viktigt att komma ihåg att göra detta.

Det gäller alla fordon och inte bara personbilarna. Det gäller också husvagnar, släpvagnar, motorcyklar, och inte minst lastbilar. Så oavsett vad du har för fordon på vägen så rekommenderar vi alltid att efterdra era hjulbultar.

 

Lycka till med ditt däckskifte!

Uppdaterad: Juli 25, 2023