Din Volkswagen kan vara äldre än du tror

Din Volkswagen kan vara äldre än du tror

Modellår

Förr talade man oftast om bilens årsmodell, men för biltillverkarna har istället modellåret blivit det centrala. Modellår kan vara förvillande, det har nämligen inget med kalenderåret att göra. Till exempel kommer modellåret 2019 att börja redan nu under våren för Volkswagen.

Modellåret är dock viktigt att hålla koll på eftersom det oftast är i samband med ett nytt modellår som en bilmodell uppdateras med ny design, nya funktioner eller kanske nya motorer.

 

Tillverkningsår

Tillverkningsåret är kanske det enklaste att förstå – det berättar helt enkelt om vilket år en bil tillverkades. I Transportstyrelsens register finns oftast också information om vilken månad bilen rullades ut från fabriken. Det kan hjälpa dig att avgöra vilket modellår det är som gäller.

 

Registreringsdatum

Nya bilar registreras inte alltid direkt när de har tillverkats. Inte sällan blir de stående en tid i väntan på transport eller försäljning. Registreringsdatumet är viktigt, det är nämligen det som berättar när bilen togs i trafik och i juridisk mening började användas. Det är också vid registreringsdatumet som garantierna börjar gälla. Har din nya bil stått registrerad ett halvår hos en bilhandlare? Då får du ett halvårs kortare garanti och borde få pruta på priset.

 

Fordonsår

Begreppet fordonsår används ibland, till exempel i Transportstyrelsens register. Men att utreda exakt vad det betyder – det är en utmaning. Så här lyder definitionen i vägtrafikskattelagen:

”Med fordonsår avses uppgift i vägtrafikregistret som anger ett fordons årsmodell eller, om sådan uppgift saknas, tillverkningsår. Om båda uppgifterna saknas i registret, avses med fordonsår det år under vilket fordonet första gången togs i bruk”.

Inlagd: Mars 13, 2018