Nu är det bevisat: Din partner är en bättre bilförare än du

Bilresor blir säkrare om man delar på körningen. Trots detta är det oftast samma personer som alltid sitter bakom ratten. Och det handlar vanligen om män som placerar sig i förarstolen när familjen ska ta en biltur.

 

Enligt en undersökning från TNS Sifo som genomförts på uppdrag av folkbildningskampanjen Dela ratten är det hos 8 av 10 par så gott som alltid samma person som kör. Bara 17 procent av de tillfrågade uppger att de delar lika på körningen.

– Om förarna växlar ratten oftare får båda parter mer körtid och blir mer erfarna förare. Ett mer jämlikt körmönster kan också skapa säkrare förutsättningar och mindre trötta förare på långresor, skriver Marie Nordén, generalsekreterare för NTF i ett pressmeddelande.

 

Det finns statistik, bland annat från NTF och Trafikverket, som tydligt visar att kvinnor orsakar färre olyckor i trafiken än män per körd kilometer. Och att kvinnor kör säkrare verkar vara en vedertagen sanning, enligt TNS Sifo anser bara 1 av 10 svenskar att män kör säkrast, 4 av 10 upplever att det är kvinnorna som håller bäst på säkerheten.

 

Trots detta anses dock bilkörning av många vara en manlig syssla. Och undersökningen från TNS Sifo föreslår att det kan handla om djupt rotade ärvda beteendemönster. 72 procent av de 1 060 tillfrågade i undersökningen uppger att det oftast var deras pappor som körde bilen när de växte upp.

– Även om vi är ett av världens mest jämställda länder, visar undersökningen att det finns många otidsenliga strukturer kvar när vi pratar om bilkörning, säger Erik Lindham, på Ford Sverige, en av initiativtagarna bakom Dela ratten.

Inlagd: Januari 23, 2017