Här är Sveriges 6 bästa skidorter

Här är Sveriges 6 bästa skidorter

Sedan 2013 har branschorganisation World Ski Awards utsett världens bästa skidorter och den svenska kategorin har samtliga gånger vunnits av Åre. Så blev även fallet för 2015.

– Det är alltid kul att få utmärkelser och dessutom för tredje året i rad. Vi jobbar ständigt med att utveckla och förbättra våra gästers skidupplevelser. Målsättningen är att alltid överträffa förväntningarna och det är betydelsefullt att få ett kvitto på att vi ligger på en hög nivå, säger Niclas Sjögren Berg, destinationschef SkiStar Åre.

Men fler skidorter än Åre nådde äran att bli nominerade 2015 – och alla dessa är väl värda besök om du är sugen på att hitta Sveriges bästa skidåkning!

 

Åre

Var: Åre kommun i västra Jämtland.

Pister: 102.

Liftar: 42.

Högsta nedfart: 1 274 meter.

Högsta fallhöjd: 890 meter.

Kommentar: Sveriges utan tvekan största fjällsport- och alpinsportort. Svenska svaret på Alperna säger en del. Många olika skidområden och extremt många olika varianter av skidåkning. I Åre kan du dessutom göra så otroligt mycket mer än att bara åka skidor.

För mer info: skistar.com

 

Branäs

Var: Strax söder om Sysslebäck i norra Värmland.

Pister: 28.

Liftar: 21.

Högsta nedfart: 567 meter.

Högsta fallhöjd: 415 meter.

Kommentar: Röstades fram som Sveriges bästa skidort för barnfamiljer, av besökarna på sajten barnsemester.se. Och det finns en hel del bra erbjudanden & aktiviteter för barn här. Att Värmland är så pass lättillgängligt för många är förstås också ett stort plus.

För mer info: branas.se

 

Funäsfjällen

Var: Västra Härjedalen, nära den norska gränsen.

Pister: 136.

Liftar: 39.

Högsta nedfart: 936 meter (Funäsdalen)

Högsta fallhöjd: 315 meter.

Kommentar: Funäsfjällen består av flera högklassiga anläggningar, därav det stora antalet nedfarter. Det här är en av de mest snösäkra skidorterna i Sverige – här har till och med funnits natursnögaranti! Offpiståkningen är aldrig långt borta.

För mer info: funasfjallen.se

 

Hemavan-Tärnaby

Var: Lappland, relativt nära norska gränsen.

Pister: 49.

Liftar: 15.

Högsta nedfart: 1 312 meter.

Högsta fallhöjd: 665 meter.

Kommentar: Den här klassiska skidåkarbygden är verkligen fjällen på riktigt! Fantastisk snötillgång och varierad åkning tack vare mixen av Hemavan (lättare) och Tärnaby (svårare). Under högsäsong händer det mycket här så tro inte att fjällets lugn innebär tristess!

För mer info: hemavantarnaby.se

 

Sälen

Var: Centralt i Dalarna.

Pister: 186.

Liftar: 126.

Högsta nedfart: 860 meter.

Högsta fallhöjd: 590 meter.

Kommentar: Sveriges största skidområde, utspritt på Kläppen, Lindvallen, Högfjället, Tandådalen, Hundfjället och Stöten. Passar hela familjen och fungerar lika bra för en weekendtrip som en veckas vintersemester.

För mer info: skistar.com

 

Vemdalen

Var: Några mil från Sveg i Härjedalen.

Pister: 58.

Liftar: 35.

Högsta nedfart: 930 meter.

Högsta fallhöjd: 440 meter.

Kommentar: Återigen en mycket snösäker skidort med varierande skidutmaningar i de tre områdena Björnrike, Klövsjö/Storhogna och Vemdalsskalet. Lägg till moderna liftar och ett brett nöjesutbud så är det lätt att förstå varför besökarna ofta kommer tillbaka.

För mer info: skistar.com

 

Längdskidåkningen då?

Alla skidorter värda namnet erbjuder bra spår för längdskidåkning och självklart gäller detta även denna topp 6. Det finns många mil av spår att testa. Men se till att du läser på skidorternas hemsidor för att se om deras spår passar din smak & kondition.

 

Världen bästa?

Enligt World Ski Awards var österrikiska Kitzbühel världens bästa skidort 2015.

 

Källor. World Ski Awards, skidorter.net, alltomskidresor.se och skidorternas egna hemsidor.

wsa

World Ski Awards

Branschorganisation World Ski Awards finns till för att sporra skidindustrin att ständigt förbättra sig. Det finns många kategorier men de största är förstås Bästa skidort och Bästa skidhotell. Vinnarna har blivit framröstade av resejournalister, reseagenter och skidturister från hela världen.
Uppdaterad: November 30, 2023