"Kan varenda liten skruv"

Med en genuint bilintresserad pappa växte Håkan Pettersson praktiskt taget upp i olika bilar. Hans intresse växte, särskilt för amerikanska bilmodeller. Utöver sina tre Volvo-bilar har Håkan tre Chevrolet: en 55:a, en 56:a och en 57:a.

– De är favoriter alla tre, det är därför jag inte säljer dem. Men 56:an är lite speciell eftersom jag har byggt ihop den helt själv från delar i låda. Det är en Chevrolet 210 sport coupe och det finns det inte många av i Sverige, i det skicket. Alla mina bilar är utställningsbilar.

 

Att sätta ihop en bil från tusentals små delar är inget man gör på en kvart. Eller ett år för den delen. Nej, för Håkan, som trots allt är en rutinerad bilplåtslagare, tog det nio år att färdigställa Chevan från 1956.

– När man bygger en sådan bil och det fattas grejor, kan man inte bara åka iväg och köpa dem utan det måste skickas efter. Det kan ju dröja år innan man får tag i rätt grejor, och då får den stå. Man får aldrig ha panik när man bygger en sådan här bil.

Eftersom Håkans amerikanare är utställningsbilar, kör han med någon av sina svenskar till vardags. Antingen Volvo 964 eller 965, alla tre är av 1996 års modell. De låter han Mekonomen i Västerås serva då och då. Men jänkarna tar han hand om själv.

 

Vilken av bilarna har du haft mest roligt med?

– Det är 56:an som gett mig massa priser på utställningar. Det är också den som tagit mest tid och varit roligast att bygga ihop. Jag kan den innan och utan, från varenda liten skruv.

Håkan Pettersson

Ålder: 68 Gör: Pensionerad bilplåtslagare Intresse: Bilar och nya sommarstugan Vardagskör: Volvo 964 eller 965. Finkör: Chevrolet.  

Chevrolet 210 Sport coupe -56

Motor: V8 på 165 hästkrafter. Toppfart: cirka 120 km/h. Bensinförbrukning: ca 1,25 liter/mil
Inlagd: Juni 22, 2015