Husvagn/husbil – vad passar dig?

Husvagn/husbil – vad passar dig?

Drygt en miljon svenskar åker på semester i husbil eller husvagn varje år. Sverige är tätast på husvagnar i Europa, med nästan 300 vagnar per 10 000 invånare – men det är försäljningen av husbilar som ökar mest.

 

Vilka är då de viktigaste skillnaderna mellan att resa med husvagn eller i husbil? Stefan Almqvist, platschef på Mekonomen i Ludvika och Hedemora, är trebarnspappa och har semestrat med sin familj i både husbil och husvagn.

– Min erfarenhet är att husvagn passar klart bäst om du har flera småbarn. När du väl parkerat är du fri att dra med bilen vart du vill – på en utflykt, eller för att handla. Du har större utrymmen i en husvagn.

– Men för ensamresenären eller par – oavsett ålder – är husbil ett bra val. Det är enkelt och flexibelt, du har nyckeln i fickan – sen är det bara att åka. En husvagn är ändå ett större projekt. Du ska tråckla dig in på en trång campingplats med släp, koppla loss vagnen från bilen och så vidare.

 

Familjen med husvagn rotar sig gärna på en campingplats – medan husbilsägarna i snitt checkar in var fjärde natt på en camping, ofta för att fylla på vatten. Och de är mer äventyrliga: Var fjärde husbilsägare brukar köra till andra europeiska länder än Norge, Finland eller Danmark – medan tre procent av husvagnfolket åker på så långa utflykter. Detta enligt en undersökning från Statistiska Centralbyrån.

– Ska du långligga på en camping är det oslagbart med husvagn. Men pratar vi om att snabbt och smidigt ta sig en sträcka från A till Ö – då är husbilen överlägsen, sammanfattar Stefan Almqvist.

 

Husvagnen passar:

Dig som vill rota dig på en plats och leva campingliv.

Småbarnsfamiljen.

Dig som vill göra många utflykter och ärenden med bilen – utan att packa ihop alla prylar.

 

Husbilen passar:

Dig som vill vara flexibel och spontant kunna köra från resmål till resmål.

Vuxna paret eller ensamresenären.

Familjen med självständiga tonårsbarn.

 

Viktigaste skillnaderna

  • Pris: En husbil kostar två-tre gånger mer jämfört med en husvagn av motsvarande standard och ålder. Medianpriset för en ny husbil ligger på cirka 800 000 kronor i Sverige – och för en ny husvagn på cirka 300 000 kronor. En husbil är också betydligt dyrare i drift än en husvagn. Det är besiktning, service, reparationer – räkna med minst tredubbla kostnader jämfört med för husvagnen.
  • Körkomfort:När det gäller att backa, göra omkörningar och flyta med i trafiken är husbilen bättre. Du sitter högt och har stora speglar, vilket också kan kännas som en fördel. Men i personbilen har du bekvämligheter som luftkonditionering, ställbar ratt, elektriska fönsterhissar med mera som inte är lika vanliga i husbilar. Personbilen är oftast tystare med skönare körställning.
  • Säkerhet:Fördel husvagn, särskilt för passagerarna bak. Att sitta i en personbil med husvagn anses vara betydligt säkrare än att åka i en husbil (många är inte krocktestade).
  • Utrymmen: Husvagnen är vanligen rymligare när det gäller sova, laga mat, äta och umgås. Samtidigt har passagerarna mer plats i en husbil under själva resan.
4 tips från Stefan 1. Kolla fuktigheten samtidigt som du besiktigar din husvagn eller husbil. En fuktskada kan bli dyr. 2. Trycktesta gasolsystemet i husvagnen eller husbilen vid besiktningen. 3. Har husbilen luftkonditionering i förardelen? Vissa har bara i bodelen, och då kan du få köra i en bil varm som ett växthus. Kan förstöra en sommarsemester söderut. 4. Håll efter din husbil/husvagn, som inte tappar i värde lika mycket som en personbil. Sköter du om din bil eller vagn kan du sälja den och få igen bra med pengar.
Inlagd: Maj 26, 2016