Glöm inte kolla oljan – så här enkelt kan du göra det själv

Glöm inte kolla oljan – så här enkelt kan du göra det själv

Oljans viktigaste funktion är att minska friktionen mellan olika rörliga delar. Mindre friktion borgar för ett minimalt slitage och lägre bränsleförbrukning. Motoroljan rengör också motorn, bidrar till kylningen och fungerar som tätningsmedel.

Alla bilar ska servas enligt vissa intervaller, men att själv också kolla oljan lite då och då är ett enkelt sätt att försäkra sig om att allt är som det ska. Upptäcker man något som inte stämmer kan det betyda att man slipper en kostsam reparation i framtiden.
– På äldre bilar kollar man oljan på en sticka som finns i motorn. När man drar upp stickan ser man streck som visar hur oljenivån är. På modernare bilar brukar det i stället finnas en givare och föraren får en indikation på instrumentpanelen om oljenivån är för låg, säger Mariano Laguna, butikssäljare Mekonomen Malmö Fosie.

 

Kolla med motorn avstängd

När man ska kolla oljan ska motorn vara avstängd, eftersom vätskan annars pumpas runt i motorn och avläsningen blir fel. Har man just kört med bilen är det också bra att vänta en stund för att motorn ska hinna svalna lite.
– Dessutom hinner den då rinna ner i tråget för en korrekt avläsning, säger Mariano Laguna

Om oljenivån i motorn är låg behöver man fylla på. I bilens instruktionsbok hittar du var påfyllningslocket sitter. Var dock noga med vilken olja du väljer, olika motorer behöver olika smörjegenskaper för att de ska fungera optimalt.
– Vi i Mekonomenbutikerna hjälper så klart till. Får vi bara bilens registreringsnummer så ser vi till att det blir rätt, lovar Mariano Laguna.

 

Förbrukningsvara

Att bara se till att oljenivån är bra räcker inte när man kollar oljan. Olja är förbrukningsvara och kan behöva bytas – även om det är ett tag kvar till nästa service.
– Tycker man att oljan ser jättesvart ut behöver man byta den. Det kan man göra själv, vi hjälper till och ser till att du har allt du behöver, säger Mariano Laguna.

Namn: Mariano Laguna Ålder: 37 år Bor: Bunkeflostrand Gör på Mekonomen: Butikssäljare
Uppdaterad: Augusti 25, 2023