Viktigt att montera barnstolen ordentligt

Misstag vid montering kan göra barnstolen livsfarlig

 

Testfakta har krocktestat åtta bältesstolar som sen också har granskats ur ett användarperspektiv av trafikorganisationen NTF Väst. Och resultaten har ibland blivit påfallande olika.

Bland de åtta testade barnstolarna var det en modell som klarade krocktestet allra bäst. Framförallt stack stolen ut bland de andra på grund av den låga belastningen på barnets nacke vid en frontalkrock.

 

"Bästa" barnstolen hade brister

 

Men, när NTF granskade stolen ur sitt användarperspektiv visade den sig samtidigt ha flera allvarliga brister. Den extra kudden som avlastar nacken riskerade att stoppa upp bältet om barnet lutade sig framåt och sedan tillbaka igen – vilket lämnade bältet slappt över barnet. Dessutom var det så svårt att montera stolens speciella grenlösning rätt.

 

Här kan du läsa hela testet!

 

Lilian Korsár från trafikorganisationen NTF Väst förklarar problemet för Testfakta:

– Man måste dra åt bältet jättemycket för att det ska fungera och det gjorde ingen. Hade de läst manualen noggrant hade de säkert lyckats, men det är inte alla som gör det. En bilbarnstol bör vara enkel att förstå och använda.

 

Bra skydd

 

De flesta stolarna gav ett tillräckligt bra skydd för huvud, bröstkorg och mage. Belastningen på nacken varierade däremot stort. Flera stolar ligger långt över exempelvis Euroncaps gränsvärde.

– Skador på nacken ger ofta bestående men. Huvudskador och nackskador är de skador som leder till flest fall av invaliditet, säger Anders Kullgren, forskningschef på Folksam till Testfakta.

 

Följ instruktionerna!

 

För att vara säker på att en bilbarnstol monteras rätt är det viktigt att följa de instruktioner som följer med när man köper stolen. Tycker man att det är svårt eller blir osäker är det säkrast att vända sig till återförsäljaren. I Mekonomens butiker finns personal som både kan hjälpa dig att hitta en stol som passar ditt barn och din bil – och som kan hjälpa dig att montera den på rätt sätt.

Hitta din bilbarnstol

Uppdaterad: Juni 20, 2022