Godkänd bilverkstad

Kör du på rätt sommardäck?

Äntligen sommardäck! Så tycker många, man slipper oljudet från dubbdäcken och hela bytet känns som ett tecken på att våren är här. Men har du koll på dina däcks kvalitet? Rätt sommardäck kan göra mycket för både plånboken och säkerheten. Magnus Blommé, Mekonomens bilexpert, visar värdet av att byta till rätt sommardäck.

Välj däck med mindre rullmotstånd

Tycker du att din bränsleförbrukning känns onödigt hög? Det kan bero på dina däck, eftersom de står för upp till 20 procent av bilens bränsleförbrukning.

– När du ska köpa nya däck, ta en titt på märkningen, förklarar Magnus Blommé. Symbolen med en bensinpump bredvid däcket visar hur bilens bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp påverkas av däckets rullmotstånd. Förutom att du minskar utsläppen av koldioxid sänker du dina kostnader. Om du kör 1500 mil/år sparar du cirka 1000 kronor (80 liter bensin) med ett A-däck jämfört med ett G-klassat däck. Här kan du läsa mer om den viktiga märkningen på däck.

Boka tid i en verkstad

Skillnaden mellan lägsta och högsta nivån av rullmotstånd kan vara 0,5 liter per 100 kilometer. Det blir mycket pengar varje år!

Bromssträckan påverkas på vått underlag

Symbolen med ett regnmoln bredvid däcket visar hur bra däcket bromsar på vått underlag. Skillnaden mellan ett A-graderat däck och ett F-klassat däck som har F-märkning är tio meter.

– G-graderade däck har för låg säkerhet och bör inte användas, påpekar Magnus.

Kontrollera slitage och mönsterdjup

Var noga med att kontrollera däckens mönsterdjup! Lagkravet på minsta tillåtna mönsterdjup är 1,6 mm för sommardäck. Ju lägre djup ett däck har, desto osäkrare är det vid våta underlag.

– Jag avråder alla från att köpa begagnade däck, just på grund av slitaget, säger Magnus Blommé. Du har ingen aning vad däcken varit med om.

Boka tid i en verkstad

Efter 31 mars får du byta till sommardäck

När det är helt snö- och isfritt ute på vägarna är det dags att byta till sommardäcken. Men lagen säger att du ska ha vinterdäcken på till 31 mars, om vinterväglag råder. Dubbdäck får användas till 15 april.

Hos Mekonomen får du alltid ett tryggt däckskifte

Vi gör alltid en säkerhetskontroll när du skiftar däck hos oss. Vi kontrollerar mönsterdjup, lufttryck, bromsar och att det inte är några skador på däcken. Läs mer om vår checklista vid däckskifte.

Boka tid