Tänk på hunden – din bil kan bli farligt varm i solen

Tänk på hunden – din bil kan bli farligt varm i solen

Hundar svettas inte på samma sätt som människor, därför blir de lätt överhettade om de utsätts för höga temperaturer. Om en hund lämnas i en parkerad bil på sommaren är risken stor att djuret skadas – eller till och med avlider.

Ändå är synen av flämtande hundar i heta bilar inte ovanlig. Det finns fortfarande människor som lämnar sina djur när de ska handla i affären, uträtta ärenden eller ta en fika på ett kafé.

 

Livsfarliga temperaturer

 

Svenska Kennelklubben har genomfört en undersökning för att ta reda på hur varmt det blir och lämnade en bil på en solig parkeringsplats. Resultatet var skrämmande: Termometern steg snabbt till över 50 grader och passerade efter ett par timmar 60-gradersstrecket, en temperatur som är direkt livsfarlig för en hund.

– Temperaturen stiger snabbt inne i en bil även om det inte är så varmt ute. Hundar kan inte reglera värme och vätskebalans på samma sätt som oss människor. I en varm bil blir din hund stressad och kan i värsta fall avlida av värmechock, skriver Svenska Kennelklubben på sin hemsida och uppmanar alla att hjälpas åt att sprida budskapet om farorna med varma bilar.

 

Kennelklubbens lista:

 

Svenska Kennelklubben har satt ihop en checklista för att din hund ska må bra i sommar. Läs och följ den!

Vid långa bilresor, kör tidigt på morgonen, eftermiddagen eller kvällen, när solen inte står som

Se till att hunden har tillgång till kallt, färskt vatten.

Stanna ofta och rasta hunden, gärna vid en sjö så att hunden kan svalka sig.

Om du måste lämna hunden i bilen en kort stund, tänk på att solen förflyttar sig snabbt. Bilen som nyss stod i skugga kan plötsligt stå mitt i solen.

Om du har en kombi – installera grindar eller en bur så att du kan öppna bakluckan och låta hunden få frisk luft när du stannar till.

Packa inte bilen så full att lufttillförseln stryps bak till hunden.

Bind aldrig hunden i bilens stötfångare, dragkrok eller liknande – om du plötsligt måste flytta bilen eller åka vidare kan det sluta mycket olyckligt!

Inlagd: Juli 10, 2017