Han är årets bilmekaniker – så gick det till!

Han är årets bilmekaniker – så gick det till!

Det råder brist på mekaniker i Sverige och att rekrytera kompetent personal är en av de största utmaningarna för hela branschen.

För Bilal Mouhib blev detta dock en möjlighet när hans bror övertalade honom att komma till Sverige 2015. Och det gick vägen, han fick snabbt jobb på Speedy Bilservice i Huddinge.

– Det tog bara några månader innan jag fick jobb, berättar han.

 

Från södra Italien

Bilal Mouhib kommer från Salerno, en ort mellan Napoli och Palermo i södra Italien.

Han har mekanikeryrket i blodet, både hans far och bror har reparerat bilar och handlat med bildelar. Själv började han redan i tonåren.

– Jag har alltid gillat att meka med bilar. Jag kommer ihåg den första, det var en Fiat Doblo. Då var jag 15 år, berättar han.

 

Positiv energi

För Bilal blev jobbet en bra start på det nya livet i Sverige. Här fick han chansen att lära sig språket och han kom snabbt in i gemenskapen. Nu vittnar många om att han blivit en viktig medarbetare som sprider positiv energi omkring sig, både genom sitt yrkeskunnande och sin personlighet.

 

Årets mekaniker

I november fick Bilal Mouhib ett kvitto på hur uppskattad han är. Under det årliga eventet Mekonomen Group Award fick han nämligen ta emot priset som Årets Mekaniker.

– Det här har varit ett fint år för mig, kanske det bästa hittills i livet. Jag har jobbat hårt och kämpat mycket, det är väl det som ligger bakom utmärkelsen. Men det här var verkligen inget som jag förväntat mig. Det kändes som att jag fick en fin present, säger han.

 

"En drömrekrytering"

För Mekonomens ledning är en person som Bilal en drömrekrytering och att motivera att just han fick utmärkelsen är lätt.

– Bilal har både en stor teknisk kompetens och stort slutkundsfokus. Han har med envishet, hårt arbete och engagemang utvecklats på ett mycket imponerande sätt och är en stor tillgång för företaget. Den största utmaningen för vår bransch är bristen på mekaniker. Vi är glada över att vi attraherar duktiga personer som Bilal och hans nära 10 000 kollegor till koncernens verkstäder, kommenterar Pehr Oscarson, vd och koncernchef för Mekonomen Group.

 

Bilal Mouhib planerar att stanna i Sverige och vill utvecklas som mekaniker. Han har en ny dröm som har börjat ta form.

– Jag tror att de flesta mekaniker drömmer om att någon gång få starta något eget. Det skulle jag vilja, starta en egen Speedy eller Mekonomenverkstad. Och där vill jag göra något speciellt, ta speciella jobb som innebär nya utmaningar för mig, säger han.

Inlagd: Januari 11, 2018