Heta tips för att klara kylan

Alla bilar är mer eller mindre känsliga för kyla. I vinter finns det därför flera anledningar att ge din bil extra omsorg. Här är några tips som hjälper dig att köra säkrare och hålla bilens motor och batteri i bra skick under årets kallaste månader.

Testa batteriet

Under vintern utsätts ditt bilbatteri för hårda påfrestningar, speciellt om du ofta kör bilen korta sträckor. Vet du i vilken kondition ditt batteri är? Hos Mekonomen kan du testa ditt batteri både i verkstäder och butiker. Här kan du läsa mer om varför du behöver lägga mer energi på ditt batteri under vintern.

Installera en motor- och kupévärmare

Med en motorvärmare slipper du skrapa frostiga rutor på morgnarna. Dessutom startar motorn lättare, du får bättre bränsleekonomi och minskar motorslitaget. Om du även har kupévärmare så hjälper den till att hålla bilen torr invändigt samt minska risken för imma på rutorna. Magnus Brommé, bilexpert på Mekonomen, påpekar värdet av detta:

– Imma på rutorna är en säkerhetsrisk vid bilkörning, säger Magnus. Du kan köpa en motorvärmare inkl. kupéuttag monterat och klart till fast pris hos Mekonomen.

Slippa skrapa bilen

Byt till nya torkarblad

Slitna torkarblad kan lämna spår som stör sikten. Ett bra torkarblad spar också på mängden spolarvätska och minimerar tiden med dålig sikt. Känn på torkarbladen med ett finger. Känner du hack? Är ytan ojämn? Då är det dags att byta. Just nu får du 20% på alla torkarblad från Bosch i Mekonomens butiker t o m 24/1 2021.

Ha bra däck med rätt tryck

Har du kontrollerat skicket på dina vinterdäck? Minst 3 millimeter gäller för mönsterdjupet. Se också till att lufttrycket är rätt för att du ska ha maximalt grepp i halkan.

Frostskydda motorn

Om kylarvätskan fryser i motorn är risken stor för allvarliga skador. I värsta fall kan hela motorn behöva bytas. Om din bil har servats regelbundet behöver du troligen inte oroa dig, men har du nyligen köpt en begagnad bil kan det vara klokt att undersöka kylarvätskan. Kontrollera med en glykolmätare eller besök din Mekonomenverkstad. OBS! Öppna aldrig locket till kylarvätskan när motorn är varm. Då är det tryck i systemet och du riskerar att skadas av het vätska som kan spruta ut.

Smörj bilens gummilister

Med en fjärrkontroll till dörrlåsen slipper du problemet med frusna lås. Men ibland är dörrarna ändå svåra att öppna. Det beror på att fukt sätter sig på gummilisterna runt dörrarna och fryser fast. Smörj med listskydd så slipper du problemet. Använd rätt spolarvätska Under vinterhalvåret behöver vi spolarvätskan mer än vanligt. När salt och smuts stänker upp på vindrutan blir sikten snabbt sämre. Om du inte fyllt på sedan i höstas kan det vara klokt att göra det nu. Det är viktigt att du har en spolarvätska som klarar riktigt låga temperaturer, annars riskerar spolarsystemet att frysa sönder. Utrusta bilen med extra trygghet Vissa saker är bra att alltid ha i bilen under vintern. Här är några produkter som kan göra stor nytta om något händer:

  • Snöborste
  • Skyffel
  • Startkablar
  • Varm filt
  • Varningspuck och varningstriangel
  • Ficklampa
  • Reflexväst
Ring assistansförsäkring

Sist men inte minst - serva bilen regelbundet

Genom att serva bilen enligt plan så ger du bilens grundläggande funktioner och säkerhetssystem bästa förutsättningar att fungera. När du servar bilen på Mekonomen ingår dessutom en assistansförsäkring under ett år. Det innebär att du får hjälp om din bil plötsligt stannar eller vägrar starta. Du får även hjälp vid bensinstopp eller punktering.

BOKA ONLINE HITTA VERKSTAD